25 miljard nodig voor evenwicht in 2017
Om in 2017 een begrotingsevenwicht te bereiken is voor 25 miljard extra bezuinigen nodig. Dat zegt directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB).
"Als de economie zich ontwikkelt zoals wij verwachten, hebben we in 2017 een tekort van 2,6 procent. Dat is nog steeds 18 miljard, dat is hoog. Als je in 2017 feitelijk op begrotingsevenwicht zou moeten komen, dan zou je bezuinigingen moeten doen in orde van grootte van 25 miljard'', zei Teulings tegen de NOS.
In 2013 komt het Nederlandse begrotingstekort met de plannen van het Kunduz-akkoord uit op 2,9 procent. Dat blijkt uit de doorberekening van het Centraal Planbureau.
PvdA en CDA hebben in hun verkiezingsprogramma's al de ambitie opgenomen om het begrotingstekort al in 2017 weggewerkt te hebben. Ook de VVD en D66 zullen daar naar verwachting voor pleiten.
Het akkoord van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks was vooral bedoeld om aan de Europese begrotingsnormen te voldoen en dat is in ieder geval voor 2013 gelukt. De jaren erna is er slechts sprake van een beperkte verbetering, meldt het CPB. Het planbureau voorspelt voor 2017, het einde van de komende kabinetsperiode, een tekort van 2,6 procent.
Bestedingen
De economische groei in Nederland blijft achter bij veel andere landen. In 2017 komt de staatsschuld uit op ruim 74 procent van het bruto binnenlands product, vooral als gevolg van de achterblijvende binnenlandse bestedingen.
Deze worden gedrukt door de daling van de huizenprijzen, de problemen bij de pensioenfondsen en de gevolgen van het begrotingstekort, meldt het planbureau.
Voorzichtig herstel
De werkgelegenheid zal slechts beperkt profiteren van het economisch herstel dat na 2012 voorzichtig inzet. Tot 2017 groeit de werkgelegenheid met 0,25 procent per jaar, volgens de prognoses. In 2014 zal de werkloosheid een piek beleven, met 6,25 procent.
Als de vooruitzichten niet bedriegen neemt de werkloosheid in 2017 weer af tot 470.000 mensen, 5,25 procent van de beroepsbevolking. Dat is hetzelfde niveau als voor dit jaar wordt verwacht.
De Jager
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is blij met de bevestiging dat het begrotingsakkoord voldoet aan de Europese regels die volgend jaar een maximaal begrotingstekort van 3 procent voorschrijven. Toch benadrukt ook hij dat het in eerste instantie niet de Europese regels zijn die centraal staan in de maatregelen uit het Kunduz-akkoord.
Het meeste belang hecht hij aan de gevolgen voor Nederland. "We doen dit om de economie te versterken, de overheidsfinanciën te verbeteren en het vertrouwen van de financiële markten te behouden.''
Vertrouwen
VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers is vooral opgelucht. "Met het begrotingsakkoord wordt het doel van 3 procent in 2013 gehaald. Daar deden we het voor, om zo het vertrouwen in Nederland overeind te houden. Over wat er de jaren erna moet gebeuren, gaan de verkiezingen op 12 september."
Over de consequenties voor de verdere koers van de VVD laat Harbers nog niets los. "Elke partij moet zelf daarin keuzes maken. De VVD moet haar verkiezingsprogramma nog presenteren maar iedereen mag er verzekerd van zijn dat wij staan voor goede en degelijke overheidsfinanciën.''
Lichtpuntjes
Wouter Koolmees (D66) is blij met de lichtpuntjes - de koopkracht die meevalt en de afname van de werkloosheid in latere jaren.
“Er zitten ook nog uitdagingen, zeker als je kijkt naar het begrotingstekort in 2017 wat door CPB is berekend. Er moet nog veel gebeuren, maar ik ben door deze cijfers gesterkt dat we op de goede weg zitten”, aldus Koolmees.
Escalatie
Het CPB benadrukt overigens wel dat een escalatie van de Europese schuldencrisis roet in het eten kan gooien: in de cijfers voor de middellange termijn is met dergelijke tegenvallers geen rekening gehouden.