Nieuws5 mei '12 10:38

Londen: ‘de grote Boris Johnson-show’

Auteur: Fleur de Bruijn

Boris Johnson is herkozen als burgemeester van Londen. Hij versloeg zijn rivaal Ken Livingstone uiteindelijk met een voorsprong van drie procent.

Het wordt zijn tweede termijn van vier jaar in de stad, die dit jaar gastheer is van de Olympische Spelen. Johnson is lid van de Conservatieven, maar de campagnestrijd tussen de kandidaten ging vooral om hun persoonlijkheid. Zijn grote rivaal was zijn voorganger Ken Livingstone.

De 47-jarige Johnson leidde al in opiniepeilingen. Ook elders in Groot-Brittannië waren donderdag gemeenteraadsverkiezingen. Lokale fracties van de regerende Conservatieve Partij werden op veel plaatsen zwaar afgestraft door de kiezer.

Nipte overwinning?
Omdat Johnson in de peiling de grote favoriet was, schrijven Engelse media dat de overwinning van Johnson nipt is. Lia van Bekhoven, correspondent voor BNR in Londen, is het daar niet mee eens: “Ik vind drie procent nogal wat,” zegt ze zaterdag. “De conservatieven hebben overal verloren, maar in Londen hebben ze een behoorlijk duidelijke overwinning geboekt.”

De kracht van Johnson: zijn ongelofelijke charisma. Van Bekhoven vertelt dat hij het niet moet hebben van zijn inhoud, sterker: twee dagen voor de verkiezing kwam Johnson ‘al’ met zijn verkiezingsprogramma. Althans, een overzicht van negen punten.

Socialistische prietpraat
De afgelopen vier jaar heeft Johnson ook niets bereikt zegt Van Bekhoven: de discussie rond de grootverdieners in The City vindt hij onzin en de beschuldigingen aan het adres van Murdoch en News of the World is ‘socialistische prietpraat’. Johnson is voor volledige vrijheid van het individu en een zeer kleine overheid. Dat is volgens Van Bekhoven ook de reden dat Johnson niet wordt afgerekend op zijn non-prestatie: hij heeft nooit iets beloofd.

De kiezer ziet Johnson als een warrige clown, maar in tegenstelling tot andere Britse politici wel als een ontzettend charismatische clown. Volgens Van Bekhoven heeft Johnson een ontzettend goede band met zijn kiezers, omdat hij de indruk geeft altijd zichzelf te zijn. Zijn goede afkomst steekt hij niet onder stoelen of banken en hij gebruikt regelmatig moeilijke woorden, maar hij komt overal mee weg.

Lolligheid
Volgens Van Bekhoven is Johnson misschien niet de beste burgemeester voor Londen, maar journalistiek is hij wel goed voor Londen. Hij brengt volgens haar ‘lolligheid in het politieke leven’.

Van Bekhoven weet uit eigen ervaring hoe Johnson mensen om zijn vinger kan winden: “Als je met hem meeloopt, ben je binnen twee minuten onderdeel van de grote Boris Johnson-show.”

Boris Bikes
Overigens is de functie van burgemeester in Londen een symbolische functie. Dit in tegenstelling tot de burgemeester van Parijs of Berlijn. De burgemeester van Londen heeft nog wel wat te zeggen over vervoer en op dit gebied heeft Johnson de afgelopen jaren wel twee overwinningen op zijn naam staan: hij verbood het drinken van alcohol in de metro en lanceerde het blauwe fietsenplan – zeer goedkope huurfietsen om Londen als fietsstad op de kaart te zetten.

En dat fietsenplan is dan weer kenmerkend voor de populariteit van Johnson. “Die fietsen werden direct Boris Bikes genoemd, terwijl dat plan al door zijn voorganger bedacht was.”

Journalist
Alexander Boris de Pfeffel Johnson werd op 19 juni 1964 geboren. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford en de Europese School in Brussel. Na zijn studie begon hij als journalist. bij The Daily Telegraph. Van 1994 tot 1999 was hij de EU-correspondent van deze krant. Hierna was hij tot 2005 redacteur van het tijdschrift The Spectator.

Na in 1997 een verkiezing als parlementslid te hebben verloren, lukte het Johnson in 2001 wel om parlementslid te worden in de plaats Henley-on-Thames. In 2004 werd hij minister voor kunst in het schaduwkabinet van de conservatieve partij en vicevoorzitter van de partij. Hij werd afgezet omdat hij gelogen zou hebben over een buitenechtelijke relatie. Een jaar later keerde hij terug in het schaduwkabinet als minister van onderwijs.

In de zomer van juli kondigde hij zich te willen kandideren voor het burgemeesterschap van Londen. Op 1 mei 2008 werd hij voor de eerste keer gekozen tot burgemeester.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen