Nieuws29 mei '12 19:06

Dibi: 3-procentsnorm is arbitrair

Auteur: Pieter van den Akker

De norm van 3 procent voor het begrotingstekort in 2013 is arbitrair en hoeft in dat jaar niet per se te worden gehaald. Dat zei Tofik Dibi dinsdag op BNR.

Volgens Dibi, nog altijd in de race om fractieleider van GroenLinks te worden, mag ons land 'iets meer tijd nemen om aan de norm te voldoen', zo zei hij tegen BNR's Petra Grijzen. Hij gaf aan dat we niet alleen naar de economie moeten kijken, maar ook naar het onderwijs, natuur, gezondheidszorg en de arbeismarkt.

"Die 3 procent is vrij arbitrair", vertelde Dibi. "Die is voor Nederland misschien veel minder nodig dan voor Griekenland. Ik snap wel dat er een norm moet zijn waaraan iedereen zich moet houden, maar ook deze norm gaat weer alleen maar over niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt. Dat is één kant van de zaak. De andere kant is: schuiven we niet een 'groene schuld' door? Wat is de staat van het onderwijs, hoe zit het met de natuur?"

Groei is vervuilend en nep
Volgens Dibi staart Nederland zich nu nog blind op economische groei. "Vaak is dat goed, maar die groei moet wel duurzaam zijn. Nu is de groei vervuilend en nep. Het zijn vaak bubbels van geld zonder waarde. Wat ik mooi zou vinden is als GroenLinks een partij zou zijn die zegt 'groei, ja, maar wel groene groei'. En anders moet je misschien wel pas op de plaats maken."

Wat hij daarmee bedoelt? "Of groene groei of geen groei zeggen. Liever de staat van het land houden zoals ie nu is dan alleen maar nog meer vervuiling en meer grondstoffen plunderen."

Klik hier om te luisteren naar het interview met Tofik Dibi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen