Nieuws28 mei '12 14:30Aangepast op 28 mei '12 15:09

Update | Spaanse premier: geen steunpakket nodig

Auteur: Pieter van den Akker

Er is geen internationaal steunpakket nodig voor de Spaanse bankensector. Dat zegt de De Spaanse premier Mariano Rajoy.

Rajoy bestudeert nog op welke manier noodlijdende Spaanse banken met publiek geld moeten worden geholpen, zo zei hij maandag.

Hulp
Vrijdag werd bekend dat de Spaanse bank Bankia om een nieuwe kapitaalinjectie van 19 miljard euro heeft gevraagd om te voorkomen dat de bank omvalt. De injectie komt bovenop een bedrag van 4,5 miljard euro dat eerder deze maand werd verstrekt en maakt de redding van Bankia de duurste uit de Spaanse geschiedenis.

Rajoy benadrukte echter dat geen hulpprogramma voor de Spaanse bankensector wordt opgezet.

Grote rol ECB
De Spaanse regering zou overwegen de redding van Bankia zo in te richten, dat ook de ECB er een grote rol bij speelt.Dit zou ze willen doen door de bank, in ruil voor aandelen, van staatsobligaties te voorzien. Die kunnen dienen als onderpand voor leningen van de ECB.

Rajoy gaf echter aan dat nog niet is gesproken met de ECB over Bankia. Er is nog geen besluit gevallen over hoe Bankia geherkapitaliseerd wordt, aldus de premier. Hij stelde wel de mogelijkheid voor om het Europese steunfonds zo in te richten dat de mogelijkheid ontstaat dat banken direct vers kapitaal kunnen ontvangen uit het fonds.

Bankia wordt verkocht
De premier zei verder dat zodra Bankia is geherkapitaliseerd en opgeschoond, de bank zal worden verkocht. Daarmee zal de investering van de staat worden terugverdiend, meent Rajoy. Volgens Rajoy zal het Spaanse begrotingstekort en de Spaanse staatsschuld niet worden geraakt door de problemen met Bankia.

De zorgen over de financiële toekomst van Spanje waren maandag wel duidelijk zichtbaar op de obligatiemarkten. Daar liep de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen op tot 6,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds eind november vorig jaar. Toen piekte de rente op 6,7 procent.

Vertrouwen
Het verschil met het rendement op de veilig geachte Duitse obligaties liep maandag op tot 5,1 procentpunt. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Een hogere rente wijst erop dat de waarde van een obligatie daalt en dat het vertrouwen van beleggers in de betreffende staatsleningen afneemt.

Gerelateerde artikelen