Nieuws18 mei '12 10:18

UPDATE | 'Griekse economie stort in zonder euro'

Auteur: Arjan Meesterburrie

Als Griekenland vertrekt uit de eurozone, dan stort de economie van het land binnen een paar dagen in. Daarvoor waarschuwt Martin Schulz, de voorzitter van het Europarlement. Intussen zijn de exit-scenario's in de maak...

"Veel mensen geloven dat een vertrek van Griekenland een einde zal betekenen van een negatieve cyclus. Ik denk echter dat dit het begin zal zijn van een nóg negatievere cyclus'', zo zegt Schulz op de Duitse radio.

Grieks vertrek niet uitgesloten
Toch sluit Schulz een Grieks vertrek uit de eurozone niet uit: "Ik zeg niet dat de optie niet bestaat, maar zie deze stap als enorm risicovol'', zo gaf hij aan.

Ook is volgens hem nog niet elke optie uitgeprobeerd om de Griekse politiek en de economie in het land te stabiliseren. Schulz is op dit moment in Athene en heeft daar onder meer een gesprek met de Griekse president Carolos Papoulias.

Scenario's
De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie zijn alvast scenario's aan het uitwerken voor het geval dat Griekenland inderdaad vertrekt uit de eurozone. Dat zegt Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) tegen de Vlaamse krant De Standaard.

Hoe die scenario's eruit zien, zegt hij er niet bij. Overigens benadrukt De Gucht dat Griekenland volgens hem in de eurozone blijft. En mocht het toch tot een vertrek komen, dan betekent dat niet het einde van de euro, zegt hij.

Imago
De Europees commissaris waarschuwt dat een vertrek van Griekenland het internationale imago van Europa zeker zal schaden. Volgens hem kost het Europa bovendien politieke invloed. "Dat speelt ook door in handelsonderhandelingen.''

Op de vraag of het niet beter zou zijn de kanker weg te snijden en het Europese project weer aantrekkelijk te maken, antwoordt De Gucht ontkennend. "De politieke prijs zal sowieso hoog zijn.''

Gerelateerde artikelen