Nieuws24 jul '11 19:39

Tot nu toe één verdachte aanslagen Noorwegen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De 32-jarige Anders Behring Breivik is vooralsnog de enige verdachte van de bloedige aanslagen vrijdag in Noorwegen. Eerder spraken getuigen van een tweede dader maar daar is tot nu toe nog geen hard bewijs voor.

De aanslagen eisten in totaal zeker 93 mensenlevens.
De Noorse politie hield tijdens een actie zondag een aantal mensen aan, maar die waren snel weer vrij omdat zij niet met de terreurdaden in verband konden worden gebracht.
Motieven
Volgens de politie heeft Breivik de verantwoordelijkheid erkend voor beide aanslagen en claimt hij dat hij alleen heeft gehandeld. Zijn advocaat liet zaterdagavond laat weten dat hij zijn daden ,"verschrikkelijk maar noodzakelijk'' vindt. Hij zou hebben ingestemd met een psychisch onderzoek. Maandag verschijnt hij voor het eerst voor de rechter.
Breivik werd vrijdag aangehouden op het eilandje Utøya. Kort daarvoor had hij daar met vuurwapens een bloedbad had aangericht bij een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij.
Eiland
Minstens 86 jongeren kwamen om. Voor de schietpartij ontplofte bij het kantoor van premier Jens Stoltenberg in Oslo, ruim 30 kilometer verderop, een autobom. Daarbij vielen zeker zeven doden.
Eén minuut stilte
In heel Noorwegen wordt maandag om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen van vrijdag.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen