Eurocrisis begint op Groundhog Day te lijken
In de film Groundhog Day is elke dag hetzelfde. Bij de eurocrisis zo langzamerhand ook, ontdekte BNR's Rob Jansen na het bekijken van krantenkoppen van precies een jaar geleden.
Het lijkt wel of de tijd een jaar heeft stilgestaan, constateert economieredacteur Rob Jansen bij BNR Petra Grijzen: "Zo was er vorig jaar juli onduidelijkheid of het noodfonds wel of niet uitgebreid zou worden en was er het nieuws dat de Spaanse en Italiaanse rentes stegen."
Herkenbare krantenkoppen
Jansen heeft een aantal FD-artikelen uit de laatste week van juli 2011 bekeken en die hebben heel herkenbare koppen als: 'Rentes Europese probleemlanden lopen op' of een andere als deze 'Zorgen over eurocrisis alweer terug'. Zou het iemand opvallen als exact dezelfde artikelen nu weer geplaatst worden?
Column
Verder heeft Rob Jansen een citaat gevonden in een column van RABO-econoom Wim Boonstra die vandaag ook weer moeiteloos in de krant zou kunnen staan: "Na moeizame onderhandelingen kwam vorige week een massief pakket op tafel om de Griekse crisis te bedwingen en, wellicht nog belangrijker, de besmetting van andere lidstaten te voorkomen [...] Het aanvankelijke enthousiasme in de markten was groot, toch sloop de twijfel er al weer snel in."
Reactie Eijffinger
Econoom Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg vindt het logisch dat dezelfde verhalen steeds maar weer terug komen: "Ze pakken het kernprobleem niet aan. Die Grieken moeten natuurlijk op een gegeven moment uitgaven en inkomsten een beetje bij elkaar krijgen. Maar zelfs als hen dat lukt dan is de schuld veel te hoog, daar gaan ze nooit uitkomen."
En zo lang er geen forse reductie van de Griekse schulden komt, blijft de eurocrisis doormodderen en zullen de krantenkoppen dus ook niet veranderen.