Nieuws27 dec '11 19:02Aangepast op 27 dec '11 20:31

Protest in Israël tegen ultra-orthodoxen

Auteur: BNR Webredactie

Duizenden Israëliërs hebben dinsdagavond meegedaan aan een protestmars tegen religieus fanatisme en discriminatie van vrouwen. De Israëlische president Shimon Peres had opgeroepen aan de mars mee te doen.

De mars werd gehouden in Beit Shemesh, een stad ten zuidwesten van Jeruzalem waar veel orthodoxe joden wonen. Deelnemers aan de protestmars droegen spandoeken met zich mee met daarop teksten als 'wij worden geen tweede Teheran'.

Rellen
Beit Shemesh vormde de afgelopen dagen het decor voor rellen. Die waren uitgebroken nadat een 8-jarig meisje had gezegd te zijn bespuugd en uitgescholden door ultra-orthodoxe Joden.

Volgens de extremisten dienen meisjes en vrouwen zich in "gepaste kleding" te hullen en mogen ze zich niet mengen onder mannen. Ongeveer 10 procent van de 7,7 miljoen Israëliërs staat te boek als ultra-orthodox.

Peres
Peres liet zich dinsdag in scherpe bewoordingen uit over de gebeurtenissen: "Vandaag is een test voor onze natie. Iedereen, religieuzen, seculieren, conservatieven, moet het karakter van de staat Israël verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit probeert kapot te maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen