Nieuws17 jun '12 08:17

'Grieken hebben angst overwonnen'

Auteur: Fleur de Bruijn

Grieken zijn niet bang om de afspraken met de EU en IMF over miljardenbezuinigingen op te zeggen.

Dit zegt de radicaal linkse leider Alexis Tsipras van partij Syriza zondag. Volgens hem hebben de Grieken hun angst laten varen. "Vandaag slaan we het pad in naar hoop, naar een betere toekomst'', zei Tsipras toen hij zondag in Athene zijn stem uitbracht bij de parlementsverkiezingen. "Wij zullen winnen.''

Nek-aan-nekrace
In Griekenland zijn zondagochtend 6 uur (Nederlandse tijd) de stembureaus opengegaan voor cruciale parlementsverkiezingen. De stemming kan bepalen of het noodlijdende land in de eurozone blijft.

Opiniepeilingen duiden op een nek-aan-nekrace tussen het linkse Syriza, dat de ingrijpende bezuinigingen wil beperken, en het conservatieve Nieuwe Democratie. De bureaus sluiten om 18 uur (Nederlandse tijd), waarna exit polls worden bekendgemaakt.

Feestroes
Ongeveer 9,7 miljoen Grieken mogen stemmen. Velen zijn nog in een feestroes na de winst van het nationale elftal bij het EK Voetbal zaterdagavond.
De verkiezing was nodig, omdat de partijleiders geen coalitie konden vormen na de parlementsverkiezing op 6 mei.

Dat kwam door tegenstellingen over hoe het in diepe malaise verzeild geraakte land zich moet opstellen tegenover instellingen die noodkredieten verschaffen.

Effect van de stembusgang
Net als de Grieken maken de inwoners van de overige 16 landen van de eurozone en van de EU zich zorgen over het effect van de stembusgang op het financiële beleid van Athene en daarmee de euro.

Een van de twee partijen die als grootste uit de bus kunnen komen, Syriza, heeft aangekondigd geen schulden of rente meer te willen betalen. Syriza vertolkt hiermee de verbittering over de uitzichtloze toestand van 's lands financiën en de dramatische teruggang van de levensstandaard.

Eurozone en euro?
De conservatieve Nieuwe Democratie, nu nog de eerste partij van het land, wil geen confrontatie maar wel onderhandelen met de geldschieters over verzachting van de pijnlijkste maatregelen. De ND is aantrekkelijk voor kiezers die een bankroet van het land en het vertrek uit de eurozone vrezen.

De leider van de socialisten, de zwaarlijvige Evangelos Venizelos, wil snel vaart maken met de coalitievorming. "Het land moet morgen een nieuwe regering hebben'', zei hij. Volgens hem kan alleen een brede coalitie met alle grote partijen het land uit de crisis leiden en in de eurozone houden.

Meer dan 30 partijen dingen naar de 300 zetels, waarvan de wet er 50 als bonus reserveert voor de partij met de meeste stemmen. Door de kiesdrempel van drie  procent, vallen waarschijnlijk meer dan 22 partijen af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen