Nieuws21 aug '12 10:59

Spekman slaat linksaf naar Europa

Auteur: Thijs Baas

Voor PvdA-voorzitter Hans Spekman is er maar één route naar een beter Nederland: via Europa. Maar dat kan alleen als in Nederland zelf ook orde op zaken wordt gesteld.

Bij veel mensen staat de onzekerheid over de toekomst centraal en dat heeft volgens Spekman heel veel te maken met Europa. "Europa opgeven maakt het geen haar beter. Ik zie geen andere oplossing dan de Europese weg", zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman tegen BNR's Harmke Pijpers.

In samenwerking met andere sociaaldemocraten kun je ook op Europees niveau inzetten op groei en op banen. "En als die boodschap het niet goed doet, dan ís dat zo. Ik ben juist voorzitter geworden om Nederland uit het moeras te trekken."

Europa
Europa is nodig om financieel orde op zaken te stellen. Specifieker: als het aan Spekman ligt komt er zo snel mogelijk een bankenunie. "Eén van de belangrijkste oorzaken van deze crisis is wat er fout is gegaan in de financiële wereld. Die fout moeten we echt niet herhalen en dat kan alleen maar als je door een Europese samenwerking de banken aan een leiband legt."

Maar Europa blind volgen is volgens Spekman ook niet de weg. "Pechtold heeft geen oog voor wat er in Europa voor verkeerde dingen zijn. Er wordt onder het cao gewerkt. Ik wil toe naar een ander Europa. De agenda van 'ieder voor zich' loopt nu vast." 

Niet blindstaren op Europa dus, maar het anti-Europasentiment van de SP is aan Spekman evenmin besteed. "Ik maak me zorgen over het 100% SP-programma, want daarmee kom je nooit tot een 100% begrotingsevenwicht. Ik ben het met hem eens dat die 3 procent begrotingstekort op korte termijn niet nodig is. Ik ben vooral bezorgd over het SP-programma op de lange termijn."

Maar wat ís Europa eigenlijk? Moeten er landen bij, of, de laatste tijd steeds actueler, moet er van sommige landen maar eens afscheid worden genomen? "Het liefst doen we het met zijn allen, maar ik realiseer me dat een exit van Griekenland minder ernstig is dan een exit van Spanje. Als je het nuchter beschouwt is Griekenland nauwelijks van belangrijk voor de Nederlandse economie."

Gepolariseerd
De weg omhoog begint uiteindelijk in eigen land. En dat is lastig in economisch moeilijke tijden, in een gepolariseerd politiek landschap. "Ik wil dat mensen weer langdurig vertrouwen hebben in de politiek als geheel", schetst Spekman zijn belangrijkste ambitie.

"We moeten het uiteindelijk op de lange termijn allemaal van elkaar hebben. We zijn een coalitieland, dat zal altijd zo blijven", zegt Spekman. "Maar wij vechten voor onze overtuiging. Aan meeregeren zit geen ondergrens qua aantal zetels. Daarvoor is de situatie van Nederland te problematisch."

Daarbij zijn er uiteraard enkele heikele punten, zoals marktwerking in de zorg. "Je moet een budgetsysteem hebben en daar de fouten uit halen. Het begrip zelf is al fout. Je hebt allerlei verschillende prikkels. Mensen zijn gewoon mensen en die hebben zorg nodig.  Wél moet er een groter beroep worden gedaan op de gemeenschap als geheel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen