Nieuws3 jan '12 14:07

Het online gevecht voor de Republikeinse kiezer

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Dinsdagnacht wijzen de inwoners van Iowa als eerste Amerikaanse staat door middel van een caucus, een vooronde, een Republikeinse kandidaat aan voor het presidentschap. Inmiddels loopt de onderlinge strijd hoog op. Offline, maar ook online.

Wie springt er online uit? BNR zette de vijf meest interessante kandidaten op een rij:

1. Newt Gingrich
Newt Gingrich wordt genoemd als vierde grootste kanshebber op het Republikeinse kandidaatschap. Toch is hij met 1.386.015 volgers de meest populaire kandidaat op twitter. De "echtgenoot, vader, grootvader, burger, kleine zakenman, auteur, voormalig spreker en runnig for president om zijn leiderschap aan te bieden om Amerikaanse problemen op te lossen", schreef dan ook de meeste tweets tot nu toe: 3086 stuks.

Veel leuker is zijn facebookpagina. "Klik 'like' om de nationale discussie bij te wonen", opent deze. Een van de leukste widgets is "Team 10", een verwijzing naar het 10e amendement. Op dit platform kunnen gebruikers discussiëren en stemmen over welke issues Gingrich moet aanstippen in zijn campagne. Het meest populaire topic "Pass the Fairtax" heeft 453 stemmen. Nog niet erg veel, maar de campagne is dan ook maar net begonnen.

2. Mitt Romney
De vermoedelijk populairste kandidaat Mitt Romney blijft met 222.638 volgers blijft hij echter ver achter bij zijn rivaal Gingrich. Opvallend is echter wel zijn online campagne. Zo gebruikt hij onder andere Foursquare en Tout om supporters te betrekken. Ook deelt hij veel foto's van zijn campagneteam achter de schermen.

Zac Moffatt, de directeur van de online Romney-campagne, zei dat de sociale media gegevens ook worden gebruikt voor hun offline campagne. Ook kunnen ze zo beter bepalen bij welke korte advertenties over welke YouTube films geplakt kunnen worden. Net als zijn medekandidaten blijft twitter vooral eenrichtingsverkeer; hij beantwoord de tweets van zijn volgers niet.

3. Ron Paul
Volgens The New York Times, mogen de medewerkers van Ron Paul niets online publiceren over zijn campagne, uit angst dat ze gevoelige inside informatie verstrekken. Op twitter is hij sinds december een stuk actiever dan daarvoor, al blijft het aantal berichten steken op 395 stuks. Net als zijn rivalen, linkt hij vooral naar artikelen op zijn websites of eigen interviews. In totaal heeft hij 97.257 followers.

Zijn bijna 700.000 fans op facebook hebben via een speciale widget niet alleen de kans om geld te doneren voor zijn campagne, maar ook de mogelijkheid om merchandise te kopen. Fans worden vooral op de hoogte gehouden van berichten van zijn eigen campagnewebsite ronpaul2012.com.

4. Rick Santorum
Ricksantorum.com zet vol in op de caucus in Iowa van dinsdagavond. "Hoe stem je op Rick", "Waarom moet je stemmen op Rick?", opent zijn website. Wie benieuwd is naar de visie van Santorum, kan onder andere via zijn facebook pagina zijn boek downloaden, mits je fan bent geworden van zijn pagina. Op twitter reageert de vader van 7 kinderen wél op zijn 56.784 volgers.

Overigens wordt het digitale team van Santorum nog steeds achtervolgd door zijn 'Google probleem'. Wie op 'Santorum' zoekt, vindt geen campagne website of Wikipedia artikel. In plaats daarvan, vind je een grove grap die gestart zijn door columnist en homorechten activist Dan Savage. Hij reageerde op controversiële opmerkingen van Santorum's over homoseksualiteit in 2003.

5. Michelle Bachmann
Michelle Bachmann wordt vaak lacherig 'de nieuwe Sarah Palin' genoemd. Haar twitteraccount telt 127.136 volgers. Vooral interessant is haar website, waar ze flink inzet op de caucus in Iowa. "Onthoud de datum, kom op tijd, weet waar het is en registreer je", zegt een filmpje op haar website. Bachmann is op een ambitieuze tour door alle 99 provincies van de staat, waar ze een blog over bijhoudt. 

Fans op Facebook ontvangen een gestage stroom berichten over Iowa en via een 'Caucus Countdown Tab' kunnen ze zich aanmelden voor het evenement of als vrijwilliger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen