Nieuws10 dec '11 10:13

Gingrich: Palestijnen zijn verzonnen volk

Auteur: BNR Webredactie

De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Newt Gingrich heeft de Palestijnen een "verzonnen volk" genoemd, waarvan de leiders er vooral op uit zijn om Israel te vernietigen.

"Onthoud dat er nooit een staat Palestina is geweest, het gebied was deel van het Ottomaanse Rijk'', aldus Gingrich in een interview met de Amerikaanse tv-zender 'Jewish Channel', " Ik denk dat we te maken hebben met een verzonnen Palestijnse volk, dat eigenlijk uit Arabieren bestaat en historisch gezien deel uitmaakt van de Arabische gemeenschap.''

Zowel de radicaalislamitische beweging Hamas, die de Gazastrook controleert, als de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas die de dienst uitmaakt op de Westelijke Jordaanoever, toont volgens Gingrich een "enorm verlangen om Israel te vernietigen''.

Konijn
De Republikein kan zich dan ook niet vinden in het buitenlandse beleid van de Amerikaanse regering, die voorstander is van de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat door onderhandelingen met Israel. De diplomatie van Obama's regering in het Midden-Oosten vindt Gingrich "zo ver van de realiteit afstaan dat het net zoiets is als je kind meenemen naar een dierentuin en uitleggen dat een leeuw een konijn is''.

Gingrich heeft volgens peilingen goede kansen om te worden verkozen tot de Republikeinse uitdager van Barack Obama bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Gerelateerde artikelen