New Hampshire, here we come!
De mogelijke Republikeinse presidentskandidaten slijpen hun messen voor de twee debatten die voorafgaan aan de voorverkiezingen in New Hampshire, komende dinsdag.
Daarmee wordt het belang van de debatten in de huidige race om het presidentschap nog eens onderstreept. De zes Republikeinse kandidaten zullen twee keer binnen twaalf uur met elkaar in het strijdperk treden, op zaterdagavond en zondagochtend - Amerikaanse tijd.
Zieltjes winnen
Het is twee dagen van tevoren hun laatste echte kans om zieltjes te winnen voor de zeer belangrijke voorverkiezing in New Hampshire. Met deze debatronde sluiten de kandidaten hun campagnetournees van twee weken, langs koffiehuizen, pizzeria's en hamburgerrestaurants, af.
Van Mitt Romney wordt wel even verwacht dat hij als gouverneur van het naburige Massachusetts met een flinke voorsprong New Hampshire naar zijn hand zal zetten. Maar zeker de nummers twee en drie van de mars richting de nominatie voor de kandidatuur kunnen nog flink roet in het eten gooien.
Doorslaggevend
"De debatten zijn hun kans om bij tienduizenden mensen onder de aandacht te komen. Ze zijn van doorslaggevend belang", zei Fergus Cullen, voormalig voorzitter van de Republikeinse partij in New Hampshire.
Opdoeken
Tot nu toe hebben de twaalf onderlinge debatten al verschillende cruciale momenten opgeleverd in de Republikeinse race om de nominatie. Vers in het geheugen ligt nog het "oops"-moment van Rick Perry, toen hij niet in staat bleek het derde departement te noemen dat hij wilde opdoeken.
Perry verloor daarna meteen fors in de peilingen, hoewel Romney's aanbod om een weddenschap om 10.000 dollar met Perry aan te gaan diens populariteit ook niet ten goede kwam.
Gingrich
Mogelijk blazen de debatten van dit weekend nieuw leven in de campagne van Newt Gingrich, die de afgelopen weken leek te bezwijken onder het gewicht van negatieve beeldvorming en aanvallen, nadat hij bij de eerdere debatten juist veel steun had weten op te bouwen.
Peiling
Hoe dan ook: de opdracht voor Mitt Romney is om zichzelf te blijven en geen fouten te maken. Na zijn nipte overwinning in Iowa waakt hij voor overmoed bij zijn fans, ondanks de 39 procent van de stemmen die een peiling van de Suffolk University hem in New Hampshire toedicht.
In die peiling krijgt Ron Paul 17 procent, Gingrich 10 procent en Santorum en Jon Huntsman 9 procent.