Nieuws28 sep '12 18:27Aangepast op 28 sep '12 20:20

Spaanse bankentest: bijna 60 mld extra nodig

Auteur: Marjan van den Berg

Spanje is van plan circa 40 miljard euro aan Europese steun te vragen om zijn zwakke banken te herkapitaliseren. Dat werd bekend na de uitkomst van de stresstest onder Spaanse banken.

Uit de stresstest blijkt dat de Spaanse bankensector 59,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig heeft om een zware economische neergang op te kunnen vangen.

Volgens de Spaanse overheid blijkt uit voorlopige schattingen dat het definitieve steunbedrag een derde minder zal zijn, 40 miljard dus. Madrid denkt namelijk dat banken voor miljarden aan vers kapitaal kunnen vinden door bijvoorbeeld onderdelen te verkopen.

De Europese Unie heeft een reddingspakket van 100 miljard euro aan de Spaanse banken toegezegd. De Spaanse overheid wil begin oktober beginnen met het goedkeuren van herkapitalisatieplannen van banken. Fusies tussen zwakke banken zijn niet gewenst.

Uitkomsten stresstest
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 14 banken door het onafhankelijke adviesbureau Oliver Wyman in opdracht van de Spaanse centrale bank. In het slechtste scenario werd in de stresstest rekening gehouden met een economische krimp in Spanje van 6,5 procent tussen 2012 en 2014.

Het grootste deel van het kapitaaltekort komt voor rekening van banken die genationaliseerd zijn. Zo heeft Bankia een tekort van 24,7 miljard euro.

Zeven van de 14 onderzochte banken hebben op basis van de stresstest geen kapitaaltekort en zijn dus 'geslaagd'. Dit zijn Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) en Banco Sabadell, Caixabank, Bankinter, Unicaja+Ceiss en Kutxabank.

Reactie Brussel
De Europese Commissie liet weten dat de stresstest een belangrijke stap is bij het implementeren van het steunprogramma voor de Spaanse bankensector, en zal helpen met het versterken van de levensvatbaarheid van de banken en het herstel van het vertrouwen.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, is opgelucht dat de toegezegde steun ruim voldoende blijkt te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen