Nieuws24 aug '12 14:34

Türkiye'den Hollanda geliyor, echt waar!

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het Nederlands heeft zijn oorsprong in Turkije. Dat stellen Vlaamse wetenschappers die de verspreiding van een taal vergelijken met die van een virus.

De Indo-Europese talen waartoe het Nederlands behoort, hebben hun oorsprong hoogstwaarschijnlijk in het Turkse Anatolië. Bijna tienduizend geleden begon zich van daaruit een taal te verspreiden die nu in 400 varianten wordt gesproken, van IJsland tot Sri Lanka.

Talenstamboom
Dat beweren wetenschappers aan de Universiteit van Leuven in België die de verspreiding van de taal vergelijken met die van een virus. De talenstamboom en virussenstamboom evolueren volgens de onderzoekers op dezelfde manier en dus zijn de onderzoekstechnieken uit de epidemiologie ook toe te passen op talen.

De Vlaamse wetenschappers stellen dat talen als Nederlands, Engels, Spaans, Russisch, Grieks of Hindi voor het ongetrainde oor misschien totaal verschillend klinken, maar toch een aantal opvallende gelijkenissen hebben.

Bevestiging veronderstelling
Het onderzoek naar de herkomst van het Nederlands bevestigt eerdere veronderstellingen. Maar de uitkomst weerlegt de populairste opvatting dat de Indo-Europese taalfamilie zich zo'n 6000 jaar geleden ontwikkelde vanaf de Pontische Steppe, een uitgestrekt gebied ten noorden van de Zwarte Zee.

Gerelateerde artikelen