Nieuws19 dec '11 16:17Aangepast op 19 dec '11 17:07

Gedachten lezen? App downloaden!

Auteur: BNR Webredactie

Nog even en de computer kan onze gedachten lezen. Je denkt aan iemand, en je telefoon belt diegene meteen. Je muis hoef je ook niet meer te pakken, je bedenkt gewoon waar je wilt klikken.

Dat denken onderzoekers van IBM tenminste. Ook hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Tom Heskes, van de Radboud Universiteit ziet het binnenkort wel gebeuren.

Toepassingen
De technologie is mogelijk door sensoren de stroompjes te laten registreren die over de hersenen gaan bij bepaalde gedachten. Dat kan worden gebruikt om apparaten zoals rolstoelen te besturen.

Ook bij spelletjes kan dit gegeven worden toegepast. Nu gebeurt het nog in een laboratorium-setting, maar volgens Heskes zal het niet lang meer duren voordat zulke toepassingen in een gebruiksvriendelijke vorm op de markt komen. "De ontwikkelingen gaan redelijk hard. We kunnen een hoop over een aantal jaar."

Gedachtenpolitie?
Wordt het niet een beetje eng dat computers straks weten wat wij denken? Volgens Heskes hoeven we er voorlopig nog niet van wakker te liggen. "Waar je nu binnen een termijn van vijf jaar aan kunt denken, wordt nog niet zo eng dat we dat niet zelf onder controle houden."

Gerelateerde artikelen