Nieuws21 feb '12 05:59Aangepast op 21 feb '12 08:31

'Zeer goed akkoord' over Griekse steun

Auteur: Edme Koorstra

Er is een "zeer goed akkoord'' bereikt over een nieuw hulppakket aan Griekenland. Mario Draghi, de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank, is blij met het resultaat van de onderhandelingen.

De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, bevestigde het akkoord. Volgens de Luxemburgse bewindsman stellen de afspraken "de toekomst van Griekenland in de eurozone veilig''. Volgens Juncker wordt het toezicht op Athene versterkt om het succes van het nieuwe reddingsplan te verzekeren.

IMF
Ook IMF-topvrouw Chrisitine Lagarde verwelkomde het akkoord dat de staatsschuld van Griekenland moet verlagen. Zij gaat het akkoord pas in de tweede week van maart voorleggen aan het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds, zodra Athene afgesproken extra maatregelen heeft genomen.

BBP
Details over het plan ontbreken nog, maar volgens het Franse persbureau AFP wordt de schuld van Griekenland teruggebracht tot 120,5 procent van het bruto binnenlands product in 2020. Dit ligt een fractie boven de eis van verscheidene landen, waaronder Nederland, om opnieuw geld beschikbaar te stellen aan Athene.

Onacceptabel
Meerdere punten moesten in de nacht van maandag op dinsdag nog worden uitonderhandeld. Allereerst moest een oplossing gevonden worden over het terugbrengen van de schuld, nadat uit recente berekeningen van de geldschieters bleek dat de Griekse schuld in 2020 zou uitkomen op 129 procent. Voor onder meer Nederland was dit onacceptabel.

Kwijtschelding
Daarnaast bleek het bedrag van 130 miljard euro niet toereikend te zijn. Omdat verscheidene eurolanden niet extra in de buidel willen tasten, moest er een andere oplossing gevonden worden. Daarom werd er gelijktijdig onderhandeld met de banken over een grotere kwijtschelding van hun Grieks staatspapier.

Verlies
Banken moeten nu een groter verlies accepteren op hun huidige Griekse obligaties. Daarnaast zullen ook de nationale centrale banken van de eurozone de winsten die zij op hun Griekse staatspapier krijgen, inleveren.

Ook de Europese Centrale Bank is bereid zijn winsten af te dragen. Mede door deze maatregelen wordt de schuld van Griekenland teruggebracht tot een niveau waarbij de Grieken hun economie weer op poten krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen