Nieuws17 jan '12 18:27

Frans Guyana wel Europa, geen Schengen

Auteur: Nelleke van der Heiden

Europa houdt niet op bij de Atlantische Oceaan. Aan de andere kant ligt Frans Guyana en dat is Frankrijk en dus lid van de Europese Unie. Maar het valt niet onder Schengen, wat zorgt voor een buffer aan deze grens van Europa.

Met een korjaal, een typisch bootje voor die streek, gemaakt van een uitgeholde boomstam, maak je zo de oversteek van Albina, Suriname naar Saint Laurent, Frans Guyana. Als je wilt, kun je langs de douane. Als je dat niet wilt, ook geen probleem.

Open poort
Dat deze poort naar Europa in Zuid-Amerika wagenwijd openstaat, is volgens Europarlementariër Toine Manders (VVD) niet zorgelijk. Omdat het geen Schengen is, kunnen mensen van buiten Europa niet zo maar doorreizen van Frans Guyana naar Frankrijk.

Omdat Frans Guyana zo een bufferfunctie heeft, verwacht Manders niet dat het binnenkort wel Schengengebied wordt. Ook universitair docent Jorrit Rijpma vindt een uitbreiding van het Schengengebied naar dit overzeese deel van Europa niet voor de hand liggen.

Koninkrijk
Ook Nederland heeft een deel van het koninkrijk aan de andere kant van de oceaan. Maar de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten en de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba horen niet eens bij Europa.

Volgens Rijpma zouden zeker de bijzondere gemeenten op termijn zonder veel problemen bij de Europese Unie kunnen gaan horen. De vraag is of het wenselijk is dat Europese regelgeving van het Europese continent wordt ingevoerd op de eilanden.

Stroom subsidie
Toine Manders zou daar wel voor pleiten. Als hij het Nederlandse Sint Maarten vergelijkt met het Franse Saint Martin (samen een eiland), ziet hij zo'n groot verschil dat hij denkt dat een stroom Europese subsidies die kant op zeer welkom is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen