Nieuws17 feb '12 11:13Aangepast op 17 feb '12 15:20

Wulff: bevolking heeft geen vertrouwen meer

Auteur: Bart Tuinman

Christian Wulff heeft bekend gemaakt dat hij terugtreedt als bondspresident van Duitsland. Hij zegt niet meer te kunnen rekenen op het vertrouwen van de bevolking.

Tijdens de verklaring zei het omstreden staatshoofd dat hij niet meer op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking kan rekenen. En dat is voor de uitoefening van zijn functie noodzakelijk.

Wulff heeft zich tot op het laatst verzet, zegt correspondent Derk Marseille: "Het is iemand waarvan je ziet dat hij heeft afgezien, ook nu hij definitief is afgetreden." Bovendien bleef bondskanselier Merkel hem tot op het eind steunen.

Nu het OM het parlement heeft gevraagd de onschendbaarheid van Wulff op te heffen vanwege verschillende affaires, is het vertrek onvermijdelijk geworden. Peter Altmaier, lid van de Bondsdag en de fractiesecretaris van de CDU: "Ik denk dat hij zonder die beslissing van de procureur-generaal nooit zo vlug zou zijn afgetreden."

Consensus
Als er een opvolger voor bondspresident Christian Wulff wordt gekozen, moet het een kandidaat zijn die door alle democratische partijen in Duitsland wordt gesteund. Dat heeft de SPD, de grootste oppositiepartij, vrijdag geëist.

Naar voren geschoven
Wulff en zijn voorganger Horst Köhler werden allebei naar voren geschoven door hun partijgenote Angela Merkel, van het CDU, en gekozen door een centrumrechtse meerderheid in de Bondsvergadering. Köhler kreeg bij de verkiezing voor zijn eerste ambtstermijn in 2004 maar één stem meer dan nodig. Wulff kreeg in 2010 pas in de derde stemronde de vereiste meerderheid. De dominee en oud-DDR-mensenrechtenactivist Joachim Gauck trok toen zijn kandidatuur in.

Seehofer opvolger
De voorzitter van de Bondsraad wordt volgens de grondwet interim-staatshoofd tot de verkiezing van een opvolger. Momenteel is dat minister-president Horst Seehofer van de Republiek Beieren, de grootste Duitse deelstaat.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, CSU-leider Horst Seehofer en FPD-voorman Philipp Rösler komen zaterdag bijeen om te praten over de opvolging van president Christian Wulff.

Kanshebbers
In het rijtje van de belangrijkste kanshebbers voor de opvolging van Wulff staan onder anderen minister van Defensie Thomas de Maizière, minister van Financiën Wolfgang Schäuble en minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen. Die politici zijn alle drie lid van de CDU.

Twee anderen
Sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949 gaven twee staatshoofden er voortijdig de brui aan. Heinrich Lübke die in opspraak was gekomen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de bouw van concentratiekampen, kondigde in 1968 aan dat hij zijn ambtstermijn niet zou volmaken. Wulffs voorganger Horst Köhler stapte in 2010 op na omstreden uitlatingen over de inzet van het Duitse leger in het buitenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen