Nieuws15 feb '12 20:46Aangepast op 15 feb '12 21:53

Geen sprake van Iraanse oliestop

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse ambassadeur in Iran heeft woensdag niets te horen gekregen over een directe opschorting van de olie-uitvoer uit dat land.

Door Bernard Hammelburg en Thijs Baas

Berichten uit Iran hierover spraken elkaar tegen: een televisiezender meldde dat de oliekraan onmiddellijk zou worden dichtgedraaid, maar dat werd later tegengesproken door het ministerie van oliezaken.

Daar werden de ambassadeurs van zes Europese landen ontboden. Vier daarvan - die van Italië, Spanje, Portugal en Griekenland - zouden te horen hebben gekregen dat de oliekraan dicht zou gaan als ze hun langetermijncontracten niet uitbreiden.

Frankrijk en Nederland zouden, wegens hun zeer nauwe banden met de Verenigde Staten betreffende internationale sancties tegen Iran, meteen worden afgesloten van alle olie uit de Islamitische Republiek.

Nauwelijks schade
Overigens zou een eventuele boycot ons land nauwelijks schaden, omdat de enige Nederlandse importeur onlangs al gestopt is met de invoer van Iraanse olie.Van alle uitgevoerde olie uit Iran is 18 procent bestemd voor Europa.

Iran riep de zes ambassadeurs op het matje om zijn afkeuring te uiten over het EU-besluit tot een olie-embargo van 23 januari jl. . Het gaat om de zes Europese landen die olie afnemen van Iran.

Nucleair programma
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken blijft bezorgd over de nucleaire ontwikkelingen in Iran. "De informatie die ik afgelopen maandag van de IAEA ontving is niet bemoedigend", zegt hij.

Het Internationale Atoom- en Energie Agentschap (IAEA) meldt dat de ontwikkeling van het nucleaire programma gewoon doorgaat. Tijdens een gesprek bij de organisatie werd bezorgdheid geuit over eventuele militaire elementen van het nucleaire programma.

IAEA
Volgende week zal de IAEA een nieuw bezoek brengen aan Iran. "De enige manier voor Iran om juit de impasse te komen is openheid van zaken te geven. Iran is nu aan zet om met bewijslast te komen dat de nucleaire installaties geen militaire maar enkel civiele bedoelingen hebben. Het afgesproken sanctiepakket moet de druk opvoeren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen