Nieuws22 apr '12 23:24Aangepast op 23 apr '12 02:12

Kroes: Wilders liegt over 'Brussels dictaat'

Auteur: Thijs Baas

"Geen Brussels dictaat. Gelogen!" Zo betitelt eurocommissaris Neelie Kroes de uitleg die Geert Wilders gebruikte voor het mislukken van het Catshuis-overleg.

De 3 procent begrotingsnorm is volgens Kroes dus geen "Brussels dictaat", zoals Wilders het dit weekeinde omschreef. "Het staat haaks op de werkelijkheid. Het gaat niet over het uitvoeren van Brusselse regels, het gaat om het uitvoeren van het besluit van de Nederlandse regering om een duurzaam, financieel gezond beleid in Nederland te realiseren. Om de koopkracht en de concurrentiekracht meer mogelijkheden te geven."

Kans laten liggen
Wilders heeft volgens Kroes "absoluut" een enorme kans laten liggen, met zijn "geheel kortetermijn kronkelredenering". Ook over de gevolgen voor de internationale positie van Nederland maakt ze zich ernstig zorgen. "Ik hou mijn hart vast voor de tripple-A-rating en de gevolgen van zo'n teruggang op de rentestand. Elke dag dat we talen om de tering naar de nering te zetten stijgt de schuld en zijn we bezig om het voor onze kinderen aanzienlijk moeilijker te maken."

Pertinent onwaar
Kroes heeft een hard hoofd in samenwerking met de PVV in een toekomstig kabinet. "Daar ga ik niet over, daar gaat de partijleiding over. In ieder geval: iemand die de waarheid geweld aandoet moet je extra checken op wat hij zegt, want dit is een pertinent onwaar gegeven, wat hij debiteert."

Tot voor kort verdedigde Kroes de gedoogconstructie met de PVV, maar sinds zaterdag heeft ze haar twijfels. "Achteraf heeft iedereen de wijsheid in zijn broekzak."

Gerelateerde artikelen