Opinie19 nov '12 13:30

Column Jan Postma | Slappe hap

Auteur: BNR Webredactie

Lekker is anders. De buitenkant is zacht en zompig. De binnenkant is gevuld met een zachte créme-achtige substantie. Niets hint naar natuurlijke ingrediënten, het smaakt nogal synthetisch.

Gezond is het cakeje ook niet: het is gevuld met bloem, veel suiker en olie.

Het is verpakt in een vrolijke rood-wit-blauw jasje, met cowboy Twinkie te Kid op de voorkant. Het was Amerika’s  ‘favorite blond’. Wás, want de twinkie wordt niet meer gemaakt. Volgens moederbedrijf Hostess deed een staking het bedrijf de das om. Maar daar gingen al heel wat moeilijke jaren aan vooraf. De kleine caloriebommetjes verdwijnen daarom uit de winkels.

Daarmee is voor veel Amerikanen het rouwproces begonnen: een Amerikaans icoon is heengegaan .

Voor anderen, is dit het begin van de strijd. Volgens Richard Trumka, vakbondsbaas, is het faillissement exemplarisch voor het Amerika van nu. “What’s happening with Hostess Brands is a microcosm of what’s wrong with America, as Bain-style Wall Street vultures make themselves rich by making America poor.”

De vakbondsman maakt zo het faillissement van de koekjesfabrikant meteen een politieke kwestie. Het bedrijf ging niet op de fles omdat Amerikanen vaker voor gezondere snacks kiezen, en het komt al helemaal niet door de moeilijkere economische omstandigheden. Nee, de neergang van het bedrijf komt door ‘Bain-style Wall street vultures’. Bain, u weet wel, dat bedrijfje van Mitt Romney.

Of hij nou gelijk heeft of niet, Trumka is geen uitzondering. In de VS wordt het weer nog gepolitiseerd. Sandy veranderde in een paar dagen van een storm, in een politiek-filosofische discussie over de rol van de overheid.

Rechtse pizzabakkers maken hun pizza’s duurder vanwege Obamacare , en zorgen voor een tweedeling onder de liefhebbers. 

En als ultiem voorbeeld wordt ook de verkiezingsuitslag een politiek gevecht. Na 6 november zijn er in alle vijftig staten petities gestart om zich af te scheiden van de unie . De ondertekenaars zitten tenslotte opgescheept met een president waar ze niet voor hebben gekozen.

In dit verhitte klimaat moet het Obama nu eens een keer wél lukken om een brug te slaan. Als eerste over dat gapende ravijn dat de fiscal cliff heet. Als Democraten en Republikeinen het voor januari niet eens worden over belastingmaatregelen, moet de overheid keihard bezuinigen. Naar verwachting duikt de Amerikaanse economie daardoor in een neerwaartse spiraal, en zo het ravijn in. Het Thelma and Louise scenario dus.