Nieuws12 jun '12 07:19Aangepast op 12 jun '12 16:44

Afzwaaiers CDA tonen begrip

Auteur: Pieter van den Akker

Wie worden de nieuwe Klink en Ferrier? De lijst van het CDA voor de verkiezingen is bekend. En Noord-Nederland lijkt Limburg naar achteren te drukken.

Vanmorgen werd bekend wie op 12 september voor de partij gekozen kunnen worden en in welke volgorde iedereen verkiesbaar is. De laatste klappen werden gisteravond op de lijst gegeven.

Opvallend is dat het dissidente Kamerlid Ad Koppejan niet op de lijst voorkomt, evenals het bekende Limburgse Kamerlid Ger Koopman. Sybrand van Haersma Buma werd in mei gekozen tot lijsttrekker. Op de tweede en derde plek staan volgen Mona Keijzer en het Friese Kamerlid Sander de Rouwe.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom ging dinsdag op BNR in op het ontbreken van Koppejan op de lijst. Hij had zelf aangegeven dat hij wel beschikbaar was. Koppejan kreeg plek 19 aangeboden, zei Peetoom op BNR. Die plek vond hij te laag en daarom is Koppejan nu helemaal van de lijst verdwenen.

“In kader van de vernieuwing en nieuwe start die je maakt, zag ik het wel aankomen dat Koppejan niet meer op de lijst zou staan”, zegt CDA's Jack de Vries dinsdag op BNR.

8 nieuwkomers bij eerste 15
Bij de eerste vijftien kandidaten staan acht nieuwkomers. Van de huidige Kamerfractie keren negen kandidaten terug op de lijst. Peetoom noemt de lijst een goede mix van vernieuwing en ervaring. "Ik ben trots op deze lijst en heb er alle vertrouwen in dat deze kandidaten het CDA-verhaal met overtuiging en enthousiasme kunnen brengen", aldus Peetoom.

De lijst met ruim 50 namen is samengesteld door een adviescommissie die werd geleid door Ank Bijleveld, Commissaris van de Koningin in Overijssel. De definitieve kandidatenlijst wordt op 30 juni door het Partijcongres worden bekrachtigd.

Schifting
"Er heeft echt een schifting plaatsgevonden", constateert BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek. De top-6 van de kandidatenlijst van 2010 is inmiddels weg, weet hij. Verbeek somt op: Balkenende, Bijleveld, Verhagen, Klink en de ministers Van Bijsterveldt en De Jager, die niet meer in de Kamer willen.

 “In fractie moet je ook zorgen dat je wat ervaring houdt, die het werk op het binnenhof kennen”, vindt De Vries.

Nieuw CDA
"Van alle partijen heeft het CDA de meeste nieuwe namen op de lijst. Bij de SP zijn de eerste 15 kandidaten van de lijst allemaal zittende Kamerleden. Bij de VVD zit weinig vernieuwing in de top van de lijst, maar dus zeker wel bij de VVD. Alsof ze willen laten zien: 'hier staat niet meer het CDA van die samenwerking met de PVV', die tot zo'n scheuring heeft geleid binnen de partij. Hier staat echt een volledig nieuw CDA."

Tevreden
Volgens lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma bestaat de verse lijst uit 'een goede mix van vernieuwing en ervaring'. 'Ik ben er heel blij mee en ik heb er vertrouwen in', liet de voorman weten.

Buma toonde zich onder meer in zijn nopjes met Michel Rog, nu nog voorzitter van CNV Onderwijs. Hij staat op nummer 6. 'Ik wil graag meer ervaring uit de samenleving in de Kamer en Rog is daar een goed voorbeeld van', meent Buma. Ook met Peter Oskam, vicepresident van de rechtbank in Amsterdam (plaats 11) en Mona Keijzer (plaats 2), eerder nog zijn tegenstander in de lijsttrekkersverkiezingen, is Buma tevreden.

“Na de lijsttrekkerverkiezingen lag het natuurlijk wel voor de hand om haar op de tweede plek te zetten, want ze was enorm populair”, zegt Jack de Vries.

Begrip
Bij het bepalen van posities op de lijst keek het CDA onder andere naar de geografische komaf van kandidaten. Van Haersma Buma zei op die manier 'alle regio's goed te willen vertegenwoordigen'. Zo zakte Ad Koppejan vanwege zijn Zeeuwse komaf naar plaats 19, waarna hij bedankte voor de eer. Hij had bij de eerste 15 willen zitten.

Limburgs Kamerlid Ger Koopmans moest het opnemen tegen twee kandidaten uit zijn thuisregio en moest het uiteindelijk afleggen. 'Jammer, want ik wilde graag door'. Toch steunt hij de afweging van het bestuur. Hij zei een 'oprecht goed gevoel bij de lijst' te hebben.

Ook Henk Jan Ormel en Pieter Omtzigt kregen geen plek op de lijst toebedeeld.

Volkspartij
Wim Jansen, voorzitter van het bestuur CDA Zeeland, zegt tegen BNR dat het CDA met de nieuwe koers 'een echte volkspartij' wil worden. Daar passen niet te veel 'bestuurders' bij en blijkbaar zijn er weinig Zeeuwen die in het profiel vallen dat het CDA nu zoekt.

Klik hier en hier om te luisteren naar Ruth Peetoom en verslaggever Hans Verbeek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen