
Nederland moet volgens de Vlamingen de afspraken over het ontpolderen van de Zeeuwse polder nakomen. Vlaams minister-president Kris Peeters stelt dat het geduld met Nederland op is, zo tekende Belga op. "We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad.''
Vlaanderen en Nederland hebben nu een half jaar de tijd om de kou te klaren. Als dit niet lukt, dan volgt er alsnog een gang naar de rechter.
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wilde dinsdag geen reactie geven. Hij wil eerst in de ministerraad van vrijdag over de ontstane situatie praten.
Tweede Kamer
De Hedwigepolder dreigt volledig onder water te gaan, omdat de Tweede Kamer dinsdag definitief het alternatief van Bleker voor een gedeeltelijke ontpoldering heeft afgewezen.
In een reactie laat Bleker weten dat de ontstane situatie vrijdag in het kabinet wordt besproken. Vorige week werd duidelijk dat de Vlaamse regering snel duidelijkheid wilde. Bleker gaf aan dat Kris Peeters, de Vlaamse minister-president, het kabinet had laten weten dat hij Nederland aan eerdere afspraken over de polder zou houden als de Kamer Blekers alternatief niet zou steunen.
Verdeeldheid
De partijen zijn verdeeld over hoe de toekomst van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder er dan wel uit moet zien. PvdA en D66 willen dat Nederland zich gewoon aan de afspraken houdt en de polder helemaal onder water zet. De PVV daarentegen wil sowieso de polder droog houden.
Het CDA, met het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan, bracht een voorstel om volledige ontpoldering te voorkomen niet in stemming. De VVD gokte op oplossingen die in overleg met de provincie Zeeland tot stand komen, maar ook daar was onvoldoende steun voor.
Akkoord 2005
In 2005 sloot Nederland al een akkoord met Vlaanderen over de uitdieping van de Westerschelde om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Als natuurcompensatie beloofde Nederland toen de Hedwigepolder volledig onder water te zetten. Zonder de ontpoldering is de uitdieping van de rivier niet mogelijk.
Voor de uitdieping zou Vlaanderen het grootste gedeelte van de kosten op zich nemen. De reden dat de Belgen zoveel meer betalen omdat men veel geld kan verdienen aan deze investering.
Die belofte werd teruggedraaid door het kabinet-Rutte, waarop Bleker vorige maand met zijn alternatief op de proppen kwam.
20 miljoen
Commissaris van de koningin Karla Peijs van Zeeland wil dat het kabinet een investering van 20 miljoen euro doet in Zeeuws-Vlaanderen. "Er is zo met de mensen daar gesold over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder, dat ze dat wel verdienen.’’
Die 20 miljoen moet komen uit de besparing die ontstaat, nu het plan van staatssecretaris Henk Bleker om op drie plaatsen te ontpolderen niet door de Kamer kwam. Waarschijnlijk zal Vlaanderen eisen nu de volledige Hedwigepolder onder water te zetten. Dat plan is 20 miljoen goedkoper.