Nieuws19 apr '12 13:20Aangepast op 19 apr '12 18:53

Natte droom van Bleker verdampt

Auteur: Karin Backx

De Europese Commissie ontkent dat er al een akkoord met Nederland is over de Hedwigepolder. De Tweede Kamer debatteerde donderdag over de polder, maar het debat werd niet afgemaakt.

Volgens ingewijden is de commissie nog niet helemaal tevreden met het Nederlandse alternatief voor een totale ontpoldering van de Zeeuwse polder. Brussel wil dat de alternatieve plannen precies evenveel natuur opleveren als het onder water zetten van de Hedwigepolder.

De Europese Commissie eist natuurcompensatie voor het verdiepen van de Westerschelde.

Een woordvoerder van verantwoordelijk Europees Commissaris Janez Potocnik (Milieu) sprak donderdag verder tegen dat de commissie vrijdag een brief naar Den Haag zal sturen. Hij verwacht wel snel een reactie.

Intussen debatteerde de Tweede Kamer over het kabinetsvoorstel voor de gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder en enkele andere Zeeuwse polders.

Bleker hield vol dat er vrijdag een brief uit Brussel komt en dat men er vanuit mag gaan dat de Europese Commissie akkoord is. "Dat is geen belofte, dat is een weergave van hetgeen mij gemeld is. Niet meer en niet minder dan dat."

Langslepende reactie
CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan zei donderdag dat het CDA een einde wil maken aan de langslepende discussie over de Hedwigepolder. Nog langer wachten vergroot de kans dat de hele polder onder water gaat.

Koppejan stelde dat hij lang heeft gestreden voor het droog houden van de polder, maar hij steunt nu het plan van staatssecretaris Bleker van Landbouw om toch eenderde van de polder onder water te zetten en ook op andere plekken te ontpolderen.

Pijn
"Het is een moeilijk moment voor mij en de Zeeuwen'', aldus Koppejan. Volgens hem ligt er nu een compromis dat pijn doet en waarvan niemand echt blij wordt. "Maar voortzetting van de discussie levert alleen maar verliezers op.''

Koppejan vindt dat de winst nu gepakt moet worden, omdat het alternatief is dat de Hedwigepolder anders helemaal onder water gaat. "Dan red ik liever nu twee derde van de polder.'' De CDA'er vindt dat het na dit compromis wel afgelopen moeten zijn met ontpolderingen in Zeeland.

Baggerplan
In de Kamer is nu geen meerderheid die het voorstel van Bleker steunt. Het plan van de staatssecretaris werd betiteld als "baggerplan" en "het doorbreken van beloften."

De PVV stemt pas in als de Zeeuwen er zelf voor kiezen. Die lieten gisteren weten schoorvoetend akkoord te gaan. "Na een periode van zeven jaar is het zaak om de discussie tot een einde te brengen", zei een teleurgesteld Zeeuws provinciebestuur.

Zeeuwen willen geen referendum
Een rondje lang de fracties in Provinciale Staten leerde echter dat Zeeland helemaal geen referendum wil houden over ontpoldering of gedeeltelijke ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder.Staten.

In elk geval laten de VVD, de PvdA, SGP en GroenLinks al weten niet voor een referendum te willen stemmen, dat is een meerderheid. De SP is er nog niet uit. De partij vindt dat er iets te kiezen moet zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen