Nieuws12 jun '12 11:28Aangepast op 12 jun '12 11:44

Zeeuwse komaf kost Koppejan de kop

Auteur: Thijs Baas

Het 'dissidente' CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan keert niet terug in de Tweede Kamer. Hij trok zich terug uit onvrede over zijn 19e plaats op de kandidatenlijst.

Een goede reden voor zijn lage positie heeft Koppejan niet gehoord. "Het enige wat genoemd is, is dat ik uit een kleine provincie kom, Zeeland". Opmerkelijk is dat Koppejans plek nu wordt ingenomen door zijn provinciegenote Patricia de Milliano, nu fractievoorzitter voor het CDA in Provinciale Staten.

Van tevoren had het Zeeuwse Kamerlid al een heldere afweging gemaakt: als een top-15-plek er niet in zou zitten zou hij niet beschikbaar zijn.

Teleurstelling
Teleurgesteld is Koppejan wel, maar hij denkt niet dat zijn aversie tegen de samenwerking met de PVV. "Ik had heel graag nog een bijdrage geleverd aan het vernieuwde CDA, juist nu de partij een nieuwe koers is ingeslagen. Een koers waar ik al een jaar geleden voor heb gepleit, terug naar het politieke midden. Ik had daar graag een bijdrage aan geleverd, maar dat heeft niet zo mogen zijn."

Ook wat betreft de kwestie Hedwigepolder is Koppejan er gerust op dat De Milliano de Zeeuwse belangen goed kan vertegenwoordigen. "Ze is net zozeer tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder als ik dat altijd was. Wat dat betreft verschillen we niet van mening", zegt Koppejan, die er overigens van overtuigd is dat het CDA meer dan 21 zetels zal binnenhalen.

Lid blijven
Teleurgesteld of niet, het partijlidmaatschap staat wat Koppejan betreft niet ter discussie. "Ik blijf altijd lid van het CDA, ik blijf me ook altijd inzetten voor het CDA. Er zijn vele manieren om je in te zetten voor het CDA, daar hoef je niet voor in de Tweede Kamer te zitten."

Klik hier voor het gesprek dat BNR Paul van Liempt had met Ad Koppejan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen