Nieuws11 jun '12 16:41Aangepast op 11 jun '12 17:35

Oranje Update | Mathijsen haalt Duitsland

Auteur: Fleur de Bruijn

Joris Mathijsen kan woensdag tegen Duitsland voetballen. Diezelfde Duitsers zijn ongeschonden en Nederland hoeft niet per se te winnen om door te gaan.

Mathijsen heeft geen last meer van de hamstringblessure die hem het eerste duel op het EK tegen Denemarken kostte.

Selecties Nederland en Duitsland
Bondscoach Bert van Marwijk had tijdens een besloten training in het Reymanastadion in Krakau de beschikking over alle 23 internationals. Ibrahim Afellay oefende ook volledig mee. De speler van FC Barcelona moest zich maandagmiddag wel aan zijn gebit laten behandelen. Hij houdt last van zijn tanden, na een botsing met Ron Vlaar tijdens het duel met de Denen.

De Duitsers hebben geen blessures opgelopen tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Portugal (1-0). De Duitse bondscoach Löw zei tijdens de persconferentie dat Miroslav Klose, Per Mertesacker en Mario Götze vooruitgang hebben geboekt en weer in het trainingsritme zitten.

Bestrijden Nederland
Tijdens dezelfde persconferentie ging Löw in op de vraag hoe Nederland te bestrijden. “Iedereen weet dat Nederland onder druk staat. Maar ik zal ons strijdplan niet veranderen. We hebben vaker meegemaakt dat we de eerste wedstrijd wonnen en het ons na de tweede wedstrijd weer heel moeilijk hebben gemaakt'', verwees de bondscoach naar nederlagen op het EK van 2008 tegen Kroatië en op het WK van 2010 tegen Servië.

“We moeten vermijden dat er druk komt op het derde groepsduel en het tegen Nederland afmaken," aldus Löw.

Kansen Nederland
Als Nederland verliest van Duitsland is het nog niet automatisch uitgeschakeld. Maar dan moet Portugal wel winnen van Denemarken. Drie landen beginnen dan aan hun laatste duel met drie punten.

Het Nederlands elftal sluit de poulefase zondag af tegen Portugal. Als Denemarken verliest van zowel Portugal als Duitsland en Oranje in ieder geval de Portugezen verslaat, dan heeft de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk nog een kans.

Als twee of meer landen eindigen met een gelijk aantal punten, kijkt de UEFA voor de eindstand eerst naar het aantal punten dat behaald is in de wedstrijden tussen de betreffende teams. Is dat gelijk, dan geldt eerst het doelsaldo in de betreffende duels en daarna het aantal gemaakte doelpunten. De UEFA gaat een rij van acht criteria af op basis waarvan de eindstand wordt bepaald. Is er dan nog steeds geen beslissing, dan wordt geloot.

Klik hier voor de actuele stand van zaken in Groep D.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen