Nieuws14 apr '12 21:53Aangepast op 14 apr '12 23:00

Wilders is het Orakel van Delphi

Auteur: Fleur de Bruijn

"PVV-leider Wilder is als het Orakel van Delphi die via tweets tot ons komt." Buitenlandwoordvoerder Henk Jan Ormel (CDA) maakte zaterdag tegen BNR gehakt van de uitspraken van Wilders tegen de Turkse president Gül. De PVV-leider noemde Gül een Koerden-mepper.

Wilders en de Turkse president Abdullah Gül kwamen hard met elkaar in aanraking. De Turkse president zei in een interview met De Telegraaf dat Wilders een extreem geluid laat horen. Wilders liet dit niet over zijn kant gaan: "Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gül klaagt over tolerantie."

Oud-Griekse plaats
In een gesprek met BNR over het aanstaande staatsbezoek van de Turkse president aan Nederland reageerde Ormel kritisch op de uitlatingen van Wilders.

Hij vergeleek de PVV-leider met het orakel uit de Oud-Griekse plaats Delphi die jaarlijks door duizenden pelgrims om advies werd gevraagd.

Verschillende geluiden
Hoewel Ormel tegen BNR dus wel degelijk iets zei op de woorden van Wilders, heeft het volgens de CDA'er geen zin om steeds op de tweets van de PVV-leider te reageren. Ormel denkt niet dat de spanningen tussen Wilders en Gül een negatief effect zullen hebben op het staatsbezoek.

"Dit geluid van Wilders is niet nieuw. Er zijn al veel artikelen van hem verschenen." Ormel vertelde dat Gül zich realiseert dat Nederland een pluriforme samenleving is en dat er dus veel verschillende geluiden te horen zijn. "Hij (Gül red.) kan het goed plaatsen en dat doet me deugd."

Welkom in Nederland
Ormel benadrukte dat de Turkse president volgende week van harte welkom is. "We vieren 400 jaar betrekkingen met Turkije. Turkije is een belangrijke bondgenoot, een NAVO-partner, een belangrijke economie en bovendien zijn veel Nederlanders van Turkse komaf: we zien dus uit naar zijn komst."

Afnemende tolerantie
De CDA'er heeft ook nog speciale belangen. De buitenlandwoordvoerder zei dat er negen Turkse parlementsleden meekomen naar Nederland die in gesprek zullen gaan met Nederlandse parlementsleden. De CDA'er wil met de Turkse parlementsleden praten en zijn zorgen uiten over de afnemende tolerantie voor niet-moslims in de islamitische wereld.

"Het CDA heeft op sommige punten kritiek op Turkije en die kunnen we dan spuwen. Wellicht hebben de Turken ook kritiek op ons. Zo hoort het te gaan: we praten en delen onze zorgen," aldus Ormel. "Als het in Ankara net zo makkelijk is om een kerk te bouwen als dat het in Amsterdam is om een moskee te bouwen dan zijn we een stuk verder."

Toetreding EU
Er zal volgens de buitenlandwoordvoerder ongetwijfeld gesproken worden over een mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. "Turkije hoopt dat Nederland het proces tot toetreding meer steun geeft. Maar het proces ligt nu stil omdat Turkije in de kwestie over Cyprus een hardnekkig standpunt inneemt. Omgekeerd zal ik dus tegen mijn Turkse collega's zeggen dat ze een stap richting Cyprus moeten doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen