Nieuws28 mrt '12 19:08Aangepast op 28 mrt '12 23:13

Wilders wilde dinsdag al breken [Update]

Auteur: Thijs Baas

Geert Wilders wilde eigenlijk gisteravond de onderhandelingen in het Catshuis al verlaten. Volgens Haagse bronnen zou er voor de PVV niet genoeg bezuinigd worden op ontwikkelingssamenwerking.

Maar ook binnenlandse kwesties als de WW en het ontslagrecht veroorzaakten een kloof tussen CDA en de VVD enerzijds en de partij van Geert Wilders anderzijds. Ook eiste Wilders volgens bronnen een referendum over de euro, wat voor de twee andere partijen onbespreekbaar was.

Off the record
Feiten over het verloop van de onderhandelingen zijn er volgens BNR's verslaggever Hans Verbeek nog niet, wel speculaties en vermoedens. Maar off the record werd gesuggereerd dat Geert Wilders het probleem zou zijn bij de onderhandelingen.

"Je weet dat Wilders al van tevoren moeite had en heeft met ingrepen in de sociale zekerheid. Het kan dus zijn dat ze daar een streep hebben getrokken."

Zijden draadje
Volgens parlementair verslaggever Frits Wester hangt het Kabinet-Rutte aan een zijden draadje. Dit zei hij woensdagavond tegen RTL Nieuws. Wester zei dat Wilders nu waarschijnlijk flink aan het nadenken is. “De vraag is of hij het echt meent of dat hij bluft,” aldus Wester.

De parlementair verslaggever verwacht in ieder geval dat het ‘ongelofelijk spannend’ wordt.

Nieuwe verkiezingen
D66 en GroenLinks willen verkiezingen als het kabinet en de PVV er niet uitkomen in het Catshuisberaad. Beide partijen benadrukken dat de Tweede Kamer dan wel zijn verantwoordelijkheid moet oppakken en moet zorgen voor een deugdelijke begroting voor 2013. 

Volgens D66-leider Alexander Pechtold komt dit neer op de uitruil van twee grote taboes: ‘Rechts geeft toe aan een hervorming van de woningmarkt en links aan een hervorming van de arbeidsmarkt.’

Grote opgave
Ook de fractievoorzitter van het PvdA, Diederik Samsom, wil het liefste nieuwe verkiezingen. Maar hij wil eerst van Rutte weten 'of hij nog een gat ziet om door te gaan.'

Samsom erkent dat er nu iets moet gebeuren. maar wat hem betreft zijn nieuwe verkiezingen dus de oplossing. "Voor de begroting van 2013 moet je maatregelen die een ongelofelijke opgave betekenen voor Nederland. Als je verkiezingen nu uitschrijft, zijn die in juni. Dan heb je een nieuwe Kamer met een nieuw mandaat om de begroting van 2013 helemaal op orde te krijgen."

Ultieme poging
Premier Rutte zou vanmorgen nog een ultieme poging hebben gedaan om de PVV tot verdere onderhandelingen te bewegen. Morgen om tien uur is een nieuwe bijeenkomst gepland op het Catshuis. Dan moet blijken of verder onderhandelen nog zin heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen