Nieuws14 apr '12 09:03

Rouvoet: PvdA wil oud ziekenfonds

Auteur: Bart Tuinman

André Rouvoet vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom met het voorstel van afschaffing van concurrentie tussen zorgverzekeraars "blijft hangen in een romantisch terugverlangen naar het oude ziekenfonds".

Rouvoet, de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland,  zegt dat een interview met het Nederlands Dagblad.

Oude ziekenfonds
Samsom kwam begin deze week met het voorstel. "Ik begrijp Samsom wel, want de PvdA stemde in 2005 tegen het nieuwe zorgstelsel", reageert Rouvoet. "Maar daarmee blijft de PvdA hangen in een romantisch terugverlangen naar het oude ziekenfonds en dat betekent nationalisering van de zorg, bureaucratisering, wachtlijsten en een onvermijdelijke tweedeling, want net als toen zullen mensen met een hoger inkomen dan naar het buitenland gaan om hier de wachtlijsten te omzeilen."

Keuzes
De voormalige minister van de ChristenUnie vindt dat de zorg behoefte heeft aan heldere keuzes. "Maar politici kunnen vaak geen ‘nee’ zeggen tegen de kiezer en zijn daarom niet zo sterk in het maken van keuzes. Daarom werd in 2006 in de zorg gereguleerde marktwerking ingevoerd, waarbij zorgverzekeraars de opdracht kregen om gericht de kosten te beperken en de kwaliteit van de zorg te verbeteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen