Brinkman weg uit PVV [Update]
Hero Brinkman stapt per direct op als Tweede Kamerlid voor de PVV. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Nieuwspoort. Kiezers steunen Brinkman bleek later op de dag.
Brinkman stapt op uit de PVV-fractie, maar blijft wel in de Kamer om de coalitie te blijven steunen. Tegen BNR zei Brinkman na de persconferentie dat ‘het hele gebeuren rond het Polenmeldpunt’ inderdaad de aanleiding was voor zijn vertrek. Maar dat hij al na de verkiezingen heeft gemerkt dat de PVV ‘ niet van plan is om in de toekomst ook door te bouwen’.
IJdele hoop
Tijdens de persconferentie zei Brinkman het moeilijk te vinden om te functioneren in een partij die gecentreerd is rond één persoon. De droom om de partij democratischer te maken bleek volgens Brinkman 'ijdele hoop'. "Ik ben ervan overtuigd dat er na de politieke carrière van Geert Wilders geen toekomst is voor de PVV."
Middeleeuwse waarden
De tweede reden ligt volgens Brinkman in de strategie van het wegzetten van mensen. "Ik vind de Islam een achtergestelde ideologie met Middeleeuwse waarden. Maar dat neemt niet weg dat ik vele moslims ken, die compleet geassimileerd zijn en zich terecht weggezet voelen als tweederangs burgers."
"Ook de Midden- en Oost-Europese burgers worden door de PVV middels het Polenmeldpunt weggezet als criminelen en overlastveroorzakers," stelt Brinkman.
Toch zei Brinkman geen wrok te koesten: "Ik ga door in de strijd, ik koester geen wrok en ben zeker niet boos. Ik ben teleurgesteld, maar zeker ook zeer opgelucht'', zei Brinkman over zijn besluit. Hij wenst de PVV-fractie veel wijsheid en succes toe.
Kiezers enthousiast
Na de persconferentie kwamen veel reacties van politici, maar ook de stemming van de kiezer werd gevraagd. Het tv-programma EenVandaag deed onderzoek onder 1700 PVV-stemmers: ruim de helft (55 procent) van de PVV-stemmers is het eens met Hero Brinkman dat het niet goed is dat Geert Wilders zo veel te zeggen heeft in zo’n grote fractie.
Een bijna evengroot percentage wil dat de PVV een democratische partij wordt met leden en een jongerenpartij. Als het gaat om het wegzetten van bevolkingsgroepen is 41 procent het eens met Brinkman, die deze tendens ziet bij de PVV.
55 procent deelt zijn mening niet. Ruim tweederde van de PVV-stemmers vindt dat de coalitie moet doorregeren met hulp van de andere partijen. Een kwart wil nieuwe verkiezingen.
Meldpunt
Vorige week liet Brinkman al weten dat hij het niet eens is met de manier waarop zijn fractie is omgegaan met de presentatie van het meldpunt voor klachten over Midden- en Oost- Europeanen in ons land.
Eén Vandaag bracht vrijdag een e-mail naar buiten waarin Brinkman het belang onderstreept van het aan de kaak stellen van de problemen en overlast, maar waarin hij ook kritiek heeft op de behandeling van het meldpunt in de fractie.
Uitgelekte mail
Brinkman zegt nu dat de uitgelekte mail dinsdagochtend tijdens het fractieoverleg niet is behandeld. "Het voorstel van de fractievoorzitter was om deze mail ter kennisgeving aan te nemen en te behandelen na de onderhandelingen. Dit werd gesteund door de andere aanwezige fractieleden."
"Dit is voor mij onacceptabel, omdat ik hiermee de kans loop dat de fractievoorzitter opnieuw ballonnetjes opgooit en bommetjes neerlegt, waarmee hij de onderhandelingen op scherp zet en kennelijk op korte termijn een paar zeteltjes in de peilingen wil gaan scoren."
Volgens BNR politiek commentator Hugo Reitsma is dit een "wankele en rare constructie" voor Brinkman in de Kamer.
Harde garanties
Voor de onderhandelingen in het Catshuis zal het vetrek van Brinkman geen consequenties. Hij geeft 'zeer harde garanties dat hij het beleid van het kabinet-Rutte blijft steunen. Hij is niet van plan zijn eigen eisen op tafel te leggen bij de onderhandelingen die VVD, CDA en PVV nu voeren in het Catshuis.
"Ik ga niet met een koevoet de deur van het Catshuis openbreken. Dat is politieke chantage en daar heb ik een grote hekel aan." Brinkman zegt er vertrouwen in te hebben dat de gesprekken in het Catshuis een resultaat opleveren waar hij achter kan staan. "Ik kan me niet voorstellen dat er zaken in staan die voor mij onoverkomelijk zijn. Dat nieuwe akkoord zal ik bekijken en dan ben ik er binnen vijf minuten uit."
Bron van onrust
Brinkman was vaker een bron van onrust binnen de fractie. Zo botste het Kamerlid al meerdere keren met Wilders, omdat hij voor meer democratisering van de PVV is. Hij dacht aan de oprichting van een ledenpartij en een jongerenafdeling.