Nieuws21 mrt '12 22:31Aangepast op 22 mrt '12 06:15

Brinkman stapt met drie man uit fractie

Auteur: Fleur de Bruijn

Hero Brinkman en drie collega-fractieleden van de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland scheiden zich af van de partij van Geert Wilders. Dat liet Hero Brinkman woensdagavond na een bijna drie uur durende vergadering weten.

De PVV had zes zetels in Noord-Holland. Dinsdag werd bekend dat Hero Brinkman per direct opstapt als Tweede Kamerlid voor de PVV. Brinkman stapte op uit de PVV-fractie, maar blijft wel in de Kamer om de coalitie te blijven steunen

Geen lijst Brinkman
Brinkman gaat in Noord-Holland verder samen met Monica Nunes, Cora Bot-Koeman en Gerton van Unnik. Onder welke naam zij actief worden in de Staten is nog niet bekend. Brinkman gaat onderzoeken welke namen mogelijk zijn.

Zijn eigen achternaam zal niet in de naam van de nieuwe fractie voorkomen, vertelde hij.

Teleurgesteld
Twee leden van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland blijven achter Geert Wilders staan: Joost van Hooff en Dannij van der Sluijs. Brinkman was teleurgesteld dat twee PVV'ers zich niet bij hem en de andere fractieleden aan wilden sluiten.

Van Hooff en Van der Sluijs benadrukten dat ze trouw willen blijven aan de PVV-kiezers. Ze zijn niet bang dat de breuk in Noord-Holland tot een scheuring in de landelijke PVV zal leiden. "De PVV is een hecht bolwerk'', aldus Van der Sluijs. De twee PVV'ers stelden dat ze Hero Brinkman een goed politicus blijven vinden en hem niets kwalijk nemen.

Thuis
Cora Bot-Koeman en Monica Nunes steunen Brinkman, omdat zij zich thuisvoelen in de fractie. "We hebben een duidelijke boodschap. Die blijven we verkondigen'', aldus Nunes. "Hero is een man die weet wat er leeft. Ik zie mijn toekomst bij hem.''

Gerton van Unnik wilde niet kwijt wat voor hem de doorslag heeft gegeven om zich bij Hero Brinkman aan te sluiten. Hij liet wel doorschemeren zich schatplichtig te voelen aan Brinkman, omdat die de statenleden heeft geselecteerd en opgeleid.

Jongerendag
Hero Brinkman vertelde na afloop van het beraad dat de jongerendag, die de PVV-Noord-Holland heeft georganiseerd op 21 april, gewoon doorgaat. Dat gebeurt nu niet meer onder de vlag van de PVV. "We gaan een brede achterban aanspreken'', zei hij. "Daar horen ook jongeren bij.''

Wilders: erg jammer
PVV-leider Geert Wilders vindt het 'erg jammer' dat met Hero Brinkman nog drie Statenleden in Noord-Holland de PVV verlaten. "Maar ik ben verheugd dat er twee bij de PVV blijven'', aldus Wilders woensdagavond.

Hij is bovendien blij met de steunbetuigingen van elf provinciale PVV-fracties, van die in het Europees Parlement en de Eerste Kamer en van de gemeenteraadsfracties in Den Haag en Almere. "De PVV komt hier uiteindelijk sterker uit,'' aldus Wilders.

Middeleeuwse waarden
Als opgave van reden waarom Brinkman weg is gegaan bij de PVV, heeft hij dinsdag tijdens de persconferentie gezegd het moeilijk te vinden om te functioneren in een partij die gecentreerd is rond één persoon. De droom om de partij democratischer te maken bleek volgens Brinkman 'ijdele hoop'. "Ik ben ervan overtuigd dat er na de politieke carrière van Geert Wilders geen toekomst is voor de PVV."

De tweede reden ligt volgens Brinkman in de strategie van het wegzetten van mensen. "Ik vind de Islam een achtergestelde ideologie met Middeleeuwse waarden. Maar dat neemt niet weg dat ik vele moslims ken, die compleet geassimileerd zijn en zich terecht weggezet voelen als tweederangs burgers."

"Ook de Midden- en Oost-Europese burgers worden door de PVV middels het Polenmeldpunt weggezet als criminelen en overlastveroorzakers," stelt Brinkman.

Gerelateerde artikelen