Nieuws20 feb '12 16:50Aangepast op 20 feb '12 23:01

Job Cohen is afgetreden [Updates]

Auteur: Karin Backx

"Ik ben er onvoldoende in geslaagd om de weg naar een ander beleid geloofwaardig voor het voetlicht te brengen", dat zegt Job Cohen in een persconferentie over zijn vertrek als fractievoorzitter en politiek leider van de PvdA.

Cohen stelt in de persconferentie in het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam dat we nu onder moeilijke economische omstandigheden worden geregeerd.

Vanuit de socialistische gedachte wil hij bijdragen aan de maatschappij en 'perspectief bieden voor onze kinderen en kleinkinderen.' "Wij willen bijeenbrengen in plaats van polarisatie",  aldus Cohen in zijn verklaring.

Serieus geprobeerd
De beslissing gaat hem aan het hart, geeft hij aan. "Ik heb het serieus geprobeerd, maar het gaat uiteindelijk niet om mij. We staan in dienst van iets groters, dan ons zelf."

Volgens Cohen ligt de taak weggelegd voor de partij om 'de pijn in Europa te bestrijden en perspectief te bieden.' "Als politiek leider ben ik hier onvoldoende in geslaagd."

Zonder mij
"Ik ben ervan overtuigd dat de PvdA het gaat redden, maar zonder mij", besluit Cohen.

Partijvoorzitter Hans Spekman laat aansluitend weten dat aanstaande zaterdag een politieke ledenraad wordt gehouden en dat de nieuwe partijvoorzitter wordt gekozen tijdens een congres die halverwege maart wordt georganiseerd.

Moedig maar onvermijdelijk
Oud PvdA-minister Willem Vermeend noemt het aftreden van Cohen moedig maar onvermijdelijk. "Cohen kwam naar Den Haag. In eerste instantie dachten zij dat hij premier zou kunnen worden. Hij stond hoog in de peilingen. Dat is niet gelukt. Hij zijn oppositierol gewoon niet waar kunnen maken. Laten we daar heel realistisch in zijn", zegt hij op BNR.

Volgens Vermeend hij zijn eigen partij Cohen de das omgedaan. "Je hebt nu een linkse stroming en een stroming die eigenlijk naar het midden wil. Job moet daar een keuze in maken. Vervolgens zie je een fractie die gespleten is op dat punt. Cohen krijgt onvoldoende draagvlak. Hij komt ook niet in zijn rol als oppositiepartij."

"Dat heeft ook te maken met de koers van de PvdA die onduidelijk is. Dan houdt het gewoon op voor je. Dan kun je niet meer scoren. De partij heeft er ook aan meegewerkt", aldus Vermeend.

Grootste probleem is de koers
Het grote probleem van de Partij van de Arbeid is niet de partijleider, zegt Vermeend. "Partijleiders komen en gaan. Het gaat om de koers. Hoe treed je de kiezers tegemoet. Hoe win je kiezers en slaag je erin mensen enthousiast voor je partij te maken."

Vermeend: "Dat is niet gelukt. Job Cohen ook niet. Hij is er niet in geslaagd. Dat heeft niet alleen te maken met Job Cohen maar ook met de Partij van de Arbeid die op dit moment in de Kamer en ook daar buiten, niet kan overtuigen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen