Nieuws18 dec '11 19:08Aangepast op 18 dec '11 19:28

FARC gehalveerd

Auteur: BNR Webredactie

De FARC is niet meer wat het ooit was. De omvang van de terroristische strijdgroep is in acht jaar tijd met de helft gekrompen tot ongeveer 9000 strijders.

Dat verklaarde de bevelhebber van het Colombiaanse leger, generaal Alejandro Navas, in een zondag gepubliceerd vraaggesprek.

Navas stelde in het dagblad El Nuevo Siglo dat de FARC elke dag meer terrein en leden verliezen. Ze genieten geen steun meer onder burgers, aldus Navas.

De FARC is in de jaren '60 ontstaan als een ultralinkse guerrilla en groeide op het continent uit tot de grootste, gewelddadigste en rijkste guerrillabeweging. Het is nu vooral een criminele en terroristische bende.

Spoorlijn
De FARC liet zondag nog luid van zich horen bij het opblazen van een stuk spoorlijn in het oosten van het land. De minister van Mijnbouw, Mauricio Cárdenas, zei dat de FARC verantwoordelijk was voor de verwoesting van de spoorlijn die door mijnbouwmaatschappij Cerrejón wordt gebruikt om kolen te exporteren. De onderbreking van die export is een gevoelige klap voor het land, volgens de minister.

Gerelateerde artikelen