Nieuws16 apr '12 14:25Aangepast op 16 apr '12 15:42

Noren willen Breivik toerekeningsvatbaar

Auteur: Bart Tuinman

Het Noorse nationale trauma is groot, 22 juli zullen de de mensen in Noorwegen nooit meer vergeten. De Noren willen niets liever dan dat Breivik toerekeningsvatbaar wordt verklaard, want alleen dan wordt hij "echt gestraft".

De Noor Anders Breivik bekent dat hij vorig jaar 77 mensen heeft vermoord op het eilandje Utoya. Maar hij vindt dat hij strafrechterlijk gezien niet schuldig is. Zo bleek vandaag tijdens de eerste zittingsdag van zijn proces. Het doden van sociaaldemocraten is namelijk geen misdaad maar zelfverdediging, zei Breivik, die bij binnenkomst in de rechtszaal een rechts-extremistische groet bracht.

Straf
De vraag is of hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. Noorwegen is de bomaanslag en de daaropvolgende slachtpartij op Utoya nog lang niet te boven, zegt verslaggever Jeroen Stans vanuit Oslo. Volgens een Noorse journalist willen de inwoners van Noorwegen niet dat hij als patiënt wordt behandeld, maar dat "hij echt gestraft wordt".

Leerlingen
Docente en conrector Jule Koekoek heeft vijf leerlingen op haar school die de moordpartij op het eilandje Utoya overleefden.  "Met twee daarvan gaat het redelijk goed, die komen elke dag op school. Een derde komt ook wel naar school, maar heeft het beslist zwaarder. En twee hebben het echt moeilijk, hebben het heel zwaar", vertelt Koekoek. Eén oud-leerling overleefde het drama niet.

Angst
Premier Jens Stoltenberg zei in eerste instantie nog dat meer openheid de oplossing zou zijn. Maar inmiddels loopt hij met bewaking rond. Volgens Jeroen Stans is de angst toegenomen. Luister hier naar zijn bijdrage.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen