Nieuws15 apr '12 19:23Aangepast op 16 apr '12 15:44

Overlevende houdt van eiland Utoya

Auteur: Fleur de Bruijn

Maandag staat Anders Behring Breivik voor de rechter om zich te verantwoorden voor de dood van 77 landgenoten op het eiland Utoya. BNR was dit weekend op het eiland en sprak met een overlevende.

“Ik kijk niet uit naar alle media-aandacht. Dan komen alle herinneringen weer boven.” Dit zegt Utoya-overlevende Håkon Sandbakken tegen BNR’s Jeroen Stans.

Voor het proces tegen Breivik is tien weken uitgetrokken. Voor overlevenden van de moordpartij op Utoya betekent het ook dat ze Breivik weer zullen zien. En terug zullen denken aan 22 juli 2011, de dag dat Breivik, gekleed in een politie-uniform, aankwam op Utoya en aan het moorden sloeg.

Zelfde boot als Breivik
“Ik zat op dezelfde boot naar Utoya als Breivik. Ik zie hem nog staan op de boot, in zijn politie-uniform.”

Sandbakken is dus ongelofelijk dicht bij Breivik geweest, maar stapte een paar minuten eerder van de boot af, waardoor hij, toen Breivik het vuur opende, niet in de buurt van de terrorist was. “Iedereen begon te schreeuwen en te rennen. Ze vertelden me een cafetaria binnen te gaan,” aldus Sandbakken.

100 man, een deur
Eenmaal binnen hoorden ze de schoten van Breivik dichterbij komen. Sandbakken vertelt aan Stans dat de kampleiders schreeuwden dat ze via de achteruitgang naar buiten moesten gaan. “Maar we waren met 100 man. Omdat het buiten regende, was het binnen al druk. We moesten met z'n allen door de deur, dus dat duurde lang en ik was een van de laatste.”

Sandbakken voelde dat het gevaar dichterbij kwam en wilde niet wachten tot alle 100 en hijzelf door de deur waren gegaan. Hij sloot zich met een paar anderen op in het toilet. Daar hoorde hij Breivik binnen in de cafetaria schieten. “Toen waren we het meest bang.”

Wonderlijk niet gelukkig
Wonderwel overleefde Sandbakken de aanslag. Je zou zelfs kunnen zeggen gelukkig, maar zo voelt hij het zelf niet. “Het is me overkomen, maar ik ben blij dat ik nog leef.”

Sandbakken noemt het interessant om Breivik weer te zien. En om hem te horen spreken in de rechtszaak. Hij kijkt dus niet uit naar de camera’s, microfoons en pennen die de komende weken alle woorden zullen vastleggen. Woorden die de vreselijke momenten op het eiland weer naar boven halen.

Reizen en studeren
Dat eiland zelf, Utoya, is voor Sandbakken nog altijd een plek waar hij meer mooie dan slechte momenten heeft beleefd. En het valt hem dan ook niet zwaar daar weer te komen. En eigenlijk gaat het gewoon goed met hem: “ik reis en studeer en geniet van het leven. Het zal nu even een mindere tijd worden. Maar ik houd echt van het leven.”

De BNR-verslaggever sprak Håkon Sandbakken op het eiland Utoya. Jeroen Stans is een van de eerste journalisten die sinds 22 juli op het eiland is geweest. De komende weken zal BNR het proces tegen Anders Behring Breivik volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen