Nieuws19 apr '12 12:26Aangepast op 19 apr '12 13:59

Breivik: 16 uur per dag World of Warcraft

Auteur: Karin Backx

De Noor Anders Berhring Breivik nam, voordat hij zijn dodelijke aanslagen pleegde, een heel jaar vrij om gemiddeld zestien uur per dag het computerspel World of Warcraft te spelen.

Dat zei hij donderdag op de vierde dag van het proces tegen hem. Breivik zei dat er geen verband was tussen het computerspel en de aanslagen die hij in juli vorig jaar pleegde.

"Dat was puur voor de ontspanning, een hobby, het had niets met 22 juli te maken.'' Om zich op de aanslagen voor te bereiden, oefende hij met echte wapens bij een schietvereniging.

Bomaanslag
Ook verklaarde hij op zijn vierde procesdag dat hij ervan uit ging dat hij maar een heel kleine kans had om Oslo levend de verlaten na de bomaanslag. Hij verwachtte dat hij zou worden neergeschoten door de politie, voordat hij zou kunnen afreizen naar Utoya.

Hij was al in 2006 van plan om een zelfmoordmissie uit te voeren. Hij begon zijn voorbereiding met een "sabbatical", zo zei hij, waarin hij zestien uur per dag 'World of Warcraft' speelde. Sociale contacten ging hij uit de weg.

Vrijmetselarij
Breivik moest donderdag ook vragen beantwoorden over zijn lidmaatschap van de vrijmetselarij en zijn financiën. Uit het verhoor bleek dat Breivik de geweren die hij op Utoya gebruikte had vernoemd naar figuren uit de Noorse mythologie.

Tot nu toe begon Breivik iedere zittingsdag met een saluutgebaar, dat volgens hemzelf een "Tempeliersgroet" is. Woensdag vroeg de verdediging hem dat niet meer te doen. Vandaag bracht hij de groet niet. 

Utoya
Anders Breivik staat terecht voor de aanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya vorig jaar juli, waarbij 77 mensen om het leven kwamen. Het proces tegen hem duurt tien weken. Deze week komt hij zelf aan het woord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen