Nieuws10 apr '12 12:55

Breivik toch toerekeningsvatbaar

Auteur: Karin Backx

Anders Behring Breivik was wél toerekeningsvatbaar toen hij afgelopen zomer 77 mensen doodschoot op het Noorse eiland Utoya.

Dat blijkt uit een nieuw uitgebreider psychiatrisch onderzoek dat dinsdag bij de rechtbank is ingediend. Uit eerder psychiatrisch onderzoek uit november bleek dat Breivik ontoerekeningsvatbaar was.

De psychiaters bestempelden Breivik toen als psychotisch en paranoïde schizofreen. Deze diagnose zou ertoe kunnen leiden dat de rechter Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart.

Veel kritiek
Deze conclusie leidde tot veel veel kritiek. Breivik zou hierdoor niet tot een celstraf kunnen worden veroordeeld, maar alleen tot een langdurige psychiaterische behandeling. Slachtoffers en nabestaanden eisten een nieuw onderzoek.

Vorige week publiceerde een Noorse krant een brief van Breivik waarin hij zelf stelde dat hij absoluut geen psychiatrische behandeling wil.  "Ik moet eerlijk toegeven dat dat het allerergste is dat me zou kunnen overkomen, omdat het de ultieme vernedering zou zijn", stelt Breivik.

Brief
In de 38 pagina's tellende brief spreekt hij een rapport van twee psychiatrische experts punt voor punt tegen, waarin zij concludeerden dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Hij beweert meer dan 200 fouten in het document te hebben gevonden, variërend van taalfouten tot compleet verzonnen paragrafen.

Bovendien vraagt hij zich af of de psychiaters wel in staat waren zijn geval objectief te beoordelen, omdat zij wellicht te zeer geschokt waren door zijn daden.

Rechter
Breivik moet zich vanaf 16 april voor de rechter verantwoorden voor zijn daden. De rechtbank in Oslo zal zich buigen over dit nieuwe rapport. Als hij toerekeningsvatbaar wordt verklaard, zal Breivik in elk geval 21 jaar (de maximale straf) vastzitten.

Bij ontoerekeningsvatbaarheid wordt iedere drie jaar opnieuw beoordeeld of hij ‘genezen’ is en vrijgelaten kan worden.

Misdaad
Breivik heeft bekend dat hij de aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya heeft gepleegd, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben begaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen