Nieuws10 feb '12 18:25

Weer psychiatrische observatie voor Breivik

Auteur: Pieter van den Akker

Anders Behring Breivik moet vier weken geobserveerd worden door psychiaters. Dat gebeurt niet in een kliniek, maar in de zwaarbewaakte Ila-gevangenis waar hij nu al vastzit.

Dat heeft een Noorse rechtbank vrijdag bepaald. De onderzoekers moeten uiterlijk 10 april hun conclusies over Breivik hebben getrokken. Enkele dagen later gaat de rechtszaak tegen hem verder en willen de rechters het rapport gelezen hebben.

Psychotisch
Breivik werd in november al ontoerekeningsvatbaar verklaard. Psychiaters bestempelden Breivik als psychotisch en paranoïde schizofreen. Na kritiek op die conclusies, besloten de rechters tot een nieuw onderzoek.

Bezwaar Breivik
Breivik liet eerder al weten het niet eens te zijn met een nieuw onderzoek. Breivik (32) liet op 22 juli in Oslo een autobom ontploffen, waardoor acht mensen omkwamen. Kort daarna schoot hij op het eilandje Utøya 69 veelal jonge bezoekers van een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij dood.

Hij zei de 'etnische Noorse bevolking' te willen beschermen met zijn daad. Als de rechters Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaren, wordt hij naar een inrichting gestuurd. Dan zou hij niet naar de cel hoeven.

Vrij
Eerder deze week zei Breivik dat hij onmiddellijk vrij wil komen. "Ik accepteer geen gevangenschap. Ik eis onmiddellijke vrijlating", sprak hij tegen de rechter.

Gerelateerde artikelen