Nieuws17 nov '11 21:10

Banken gunnen u laatste restje spaarloon niet

Auteur: BNR Webredactie

Door de afschaffing van het spaarloon op 1 januari is er de laatste weken een run ontstaan op de regeling. Uitvoerende banken willen nu al eerder stoppen, tot grote ergernis van een kamermeerderheid.

Run op spaarloon
De afgelopen maanden hebben werknemers 120.000 extra spaarloonrekeningen geopend om nog enkele maanden te profiteren van het belastingvoordeeltje. Een stijging van 6 procent.

Volgens financiële instellingen brengt dat te veel administratieve rompslomp met zich mee. Een aantal - SNS Reaal en Aegon - is nu al gestopt met het openen van rekeningen. Marktleider ING en ABN Amro stoppen er per 1 december mee.

Verontwaardigd
In de Tweede Kamer toonden VVD, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en SP zich verontwaardigd over deze vorm van fiscaal ingrijpen door de banken.

Maar staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei de banken niet te kunnen verplichten tot openhouden van het spaarloonloket, en is ook niet van plan ze daartoe op te roepen.

Snel zijn!
De spaarloonregeling eindigt per 31 december en men kan alleen maar spaarloon belastingvrij opzijzetten als de werkgever daaraan meewerkt. Mensen die nu nog 613 euro aan spaarloon opzijzetten, krijgen binnenkort, afhankelijk van het belastingtarief waar ze in vallen, 200 tot 300 euro terug.

De run op spaarloon vormt een extra kostenpost voor de overheid van 20 miljoen euro. De kosten voor werkgevers liggen op iets minder dan 15 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen