Nieuws12 aug '12 21:57

Thijs Sprangers | Social media in verkiezingstijd

Auteur: BNR Webredactie

Elke maandag- en vrijdagochtend tussen 6 en half 7 geeft Thijs Sprangers van KREM inzicht in de politieke discussies op social media.

Door Yana van den Bor van KREM | The Social Company

Thijs Sprangers is Partner en Strateeg bij het social media-consultancybureau KREM, dat voor deze inzichten gebruik maakt van buzzmonitoringtool Radian6

De Olympische Spelen zijn nog niet ten einde of de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september staan alweer voor de deur. Dat de gemoederen vlak voor de verkiezingen hoog kunnen oplopen is geen nieuw verschijnsel. Ook op social media.

KREM analyseert dagelijks de politieke discussies op social media en doet elke maandag verslag van de afgelopen week. Over welke politieke partijen en politici wordt het meest gesproken? En hoe doen ze het op social media? Op vrijdag gaat KREM de diepte in. Hoe wordt bijvoorbeeld gesproken over thema’s als zorg en pensioen? Hieronder vind je de eerste inzichten.

Over wie wordt het meest gesproken?
Op social media werd afgelopen week het meest gesproken over SP, gevolgd door de VVD. Het minst werd gesproken over DPK en Partij voor de Dieren (zie afbeelding 1). Twitter blijkt verreweg het populairste kanaal om over politieke onderwerpen te praten.

GroenLinks werd vrijdag ochtend met haar statement over gratis kraanwater in café’s Trending Topic op Twitter (zie afbeelding 3). De tweets over gratis sap en bier stroomden binnen. D66 startte zaterdag met de campagne ‘verplichte beslissing op orgaandonatie’. Dit zorgde voor een enorme hoeveelheid reacties op Twitter en liet zien hoe gevoelig het onderwerp nog steeds is. (zie afbeelding 4).

Wie zijn het actiefst op social media?
Politieke partijen maken op verschillende manieren al dan niet gebruik van social media. Zo heeft de PVV bijvoorbeeld geen account op Twitter of Facebook, want Geert Wilders vertegenwoordigt de partij.

Als je een zetelverdeling op basis van het aantal Twitter-volgers maakt, dan krijgen Geert Wilders, VVD en D66 de meeste zetels. Dit zegt echter nog niets over hun eigen activiteiten. Als we kijken naar het aantal verstuurde berichten, dan is GroenLinks veruit het actiefst. VVD lijkt terug te zijn van vakantie, want zij hebben afgelopen vrijdag na drie weken stilte 23 tweets verstuurd. 

Wie gaat de dialoog aan met Fans en Followers?
Hoe serieus nemen politieke partijen de burger op social media? Reageren ze ook op vragen en opmerkingen via Facebook en Twitter? VVD, D66 en DPK pakken dit vrij goed op, zij reageren in verhouding het meest. Opvallend is dat SP niet reageert op tweets: ze verstuurden 0 replies.

Viva-forum
Niet alleen Facebook en Twitter spelen een rol, ook op het Viva-forum spelen de verkiezingen een groeiende rol, zegt Thijs Sprangers tegen BNR's Annette van Soest. "Daar zijn de partijen niet te vinden, maar daar wordt wél veel over politieke partijen gesproken. Wij kijken niet alleen waar politieke partijen zitten, maar eigenlijk waar gesproken wordt over politieke onderwerpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen