Nieuws13 aug '12 08:09

Strijd om de zetels is begonnen

Auteur: Pieter van den Akker

De strijd om de gouden medailles is voorbij. Tijd voor de strijd om de zetels.

De verkiezingscampagne is begonnen. Die conclusie kunnen we nu wel trekken, iets minder dan een maand voor de verkiezingen. Het zuiden van het land gaat weer aan het werk en vanmiddag wordt de StemWijzer weer gelanceerd. Talloze politici geven daar acte de présence.

"Het lijkt er op dat de campagne voor de meeste partijen echt begint, maar dat de SP en de VVD nog even achterblijven, vindt campagnestrateeg Erik van Bruggen. Hij vertelde maandag in BNR Annette van Soest: "Tot nu toe lijkt het erop dat dat hen geen windeieren legt, want beide partijen staan nog steeds eerste in de peiling. Omdat het de afgelopen weken zo rustig is gebleven, hebben zij daarvan geprofiteerd, omdat mensen niet van mening gaan veranderen als er niks gebeurt."

Of dat een bewezen succesvolle strategie is: je als koploper koest houden en zo voorkomen dat je iets zegt dat verkeerd valt bij de kiezer? Van Bruggen: "Dat lijkt wel een beetje zo te zijn. Zowel Rutte als Roemer heeft er op dit moment profijt van dat ze geen controversiële uitspraken hoeven te doen en dat ze niet volop in debat hoeven met andere partijen. Ze laten zich niet provoceren, das ook wel best wel knap."

Een andere overeenkomst tussen deze partijen is volgens Van Bruggen dat ze een helder imago hebben. "De SP is echt een alternatief voor het vorige kabinet en voor de traditionele partijen die in de ogen van de kiezer gefaald hebben. En de VVD heeft met Rutte nog steeds een populaire lijsttrekker, die aan de andere kant mensen naar zich toetrekt."

Toch kleeft er volgens hem wel degelijk een risico aan de tactiek die de SP en de VVD hebben gekozen. "Als de campagne straks echt gaat beginnen, zou het wel eens kunnen zijn dat je te weinig hebt geinvesteerd in de kiezers en dat ze heel snel van mening kunnen veranderen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen