Nieuws5 aug '12 11:13Aangepast op 5 aug '12 14:04

Nek-aan-nekrace SP en VVD duurt voort

Auteur: Pieter van den Akker

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de SP de grootste partij worden met 34 zetels. De VVD volgt met 32 zetels: één meer dan vorige week.

Dat beide partijen elkaar vlak voor de verkiezingen van 12 september nog altijd niet veel ontlopen, blijkt uit de peiling van Maurice de Hond. Het gat tussen de SP en de VVD enerzijds en de andere partijen groeit echter al een tijdje.

PVV op 18 zetels
De PVV verloor deze week één zetel en houdt er 18 over. Het gat tussen de virtueel derde partij met de VVD is daarmee 14 zetels. Een maand geleden liep de virtueel derde partij nog maar 4 zetels achter op de nummer twee, aldus De Hond.

'Liever Roemer dan Rutte'
Uit de peiling blijkt verder dat degenen die nu SP, PvdA of GroenLinks zouden stemmen, een duidelijke voorkeur hebben voor SP-leider Emile Roemer als premier. Aanhangers van de andere partijen en kiezers die nog 'zweven' zien meer in de huidige VVD-premier Mark Rutte. Over het geheel genomen is Rutte echter populairder: 47 procent heeft een voorkeur voor hem, terwijl 40 procent liever Roemer als premier ziet.

PvdA-CDA populair bij ouderen
Verder komt naar voren dat de PvdA en CDA zijn oververtegenwoordigd bij oudere kiezers. Groen Links en D66 zijn juist relatief populair bij jongere kiezers. SP en PVV zijn behoorlijk oververtegenwoordigd bij lager opgeleiden. Hoogopgeleiden voelen zich beter thuis bij D66, Groen Links en de VVD.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen