Nieuws29 jul '12 12:09

Rutte verliest Roemer bijna uit zicht

Auteur: Thijs Baas

En weer krijgt de SP er twee virtuele zetels bij in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Met 34 zetels loopt de partij van Emile Roemer verder uit op de VVD, die blijft steken op 31.

De PvdA verliest een zetel en komt uit op 17. Verder zijn er geen verschuivingen. "Niet alleen zien we dat bijna een derde van alle PvdA- en een kwart van de GroenLinks-kiezers van 2010 aangeven nu SP te stemmen, maar ook bij kiezers van PVV, CDA en VVD uit 2010 wint de SP inmiddels tussen de 5 en 10 procent", zegt De Hond.

Hij zocht ook uit welk effect eventueel strategisch stemmen zou hebben op de zetelverdeling. Deze "rekenkundige oefening" pakt zeer gunstig uit voor SP en VVD: 42 om 41 zetels.

CDA kwetsbaar
Het CDA zou dan verder kunnen zakken naar elf zetels. De zwakke peilingen van de partij waren voor RTL zelfs reden om de partij niet uit te nodigen voor het premiersdebat op 26 augustus, waar vier potentiële premiers de degens kruisen.

De representatieve steekproef onder ruim 2000 Nederlanders van 18 jaar en ouder vond plaats via Peil.nl. Het aantal personen van 50 jaar en ouder in die groep was ruim 900.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen