Nieuws27 jul '12 15:46

SP klimt in peilingen

Auteur: Arjan Meesterburrie

De SP kruipt naar de VVD toe in de laatste peiling van onderzoeksbureau Synovate. De SP stijgt van 27 naar 29 zetels, terwijl de VVD daalt van 36 naar 35.

In alle peilingen in de aanloop naar de verkiezingen op 12 september voeren de twee partijen tot nu toe een verbeten strijd om de koppositie. In deze politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate blijkt dus dat het gat tussen SP en de VVD kleiner wordt. De VVD heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer, de SP 15.

En dat terwijl onze columnist Eugène Roorda vanmorgen nog keihard oordeelde over Roemer: "Veel goeds voor buurthuis en wijk - maar daar mot het wel bij blijven. CEO zijn van de BV Nederland vraagt om een andere mentale bedrading, een ander intellectueel kaliber."

Slechts kleine verschuivingen
Het is reces dus de verschuivingen in de peiling zijn beperkt. De PvdA staat net als de vorige keer op 23 zetels, 7 minder dan nu in de Kamer. De PVV verliest in vergelijking met de vorige peiling 1 zetel en staat op 18. Bij de laatste verkiezingen behaalde de PVV 24 zetels.

CDA en D66
Het CDA scoort in de peiling 15 zetels, eentje minder dan 2 weken geleden en 6 minder dan het huidige zetelaantal in het parlement. D66 zit het CDA op de hielen met 14 zetels, 4 meer dan nu in de Kamer.

Kleine partijen
Verder staat GroenLinks in de peiling op 4 zetels (10 in de Kamer), de ChristenUnie op 6 (5), de Partij voor de Dieren op 3 (2) en de SGP op 2 (2). Nieuwkomer 50PLUS zou volgens de peiling 1 zetel behalen.

Gerelateerde artikelen