Nieuws31 jul '12 18:28

Piratenpartij voltooit handtekeningenjacht

Auteur: Melvin Captein

De Piratenpartij mag meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen op 12 september. De partij leverde vandaag in bijna alle kieskringen de benodigde handtekeningen in. Alleen op Bonaire is nog niet alles rond.

Verslaggever Martijn de Rijk liep vandaag mee met Dirk Poot, lijsttrekker van de partij. Vanmorgen op het gemeentehuis van Rotterdam leverde hij de benodigde kandidatenlijst voor zijn partij in.

Handtekeningen
Daar waren de eveneens vereiste dertig handtekeningen van kiezers reeds aanwezig. "Iedere partij moet per kieskring dertig steunverklaringen van kiezers verzamelen. Handtekeningen moeten op het gemeentehuis worden gezet", legde een medewerkster uit.

Nadat de formaliteiten in Rotterdam afgerond waren sjeesde de frontman van de partij, die opkomt voor vrij internet en privacy van Nederlandse burgers, door naar Tilburg. Ondertussen handelden partijgenoten het papierwerk in de andere steden af. "Maastricht, Zwolle, Lelystad, Amsterdam en Haarlem zijn ook al ingeleverd", deelde Poot zijn communicatielijntjes. In totaal kent Nederland 20 kieskringen.

Hoepeltjes
Poot is wel verbaasd hoe moeilijk het je als partij wordt gemaakt om toe te treden. "Je moet door allemaal kleine hoepeltjes springen. Je moet een borg van 11.500 euro betalen, wat voor een kleine partij geen kattenpis is. Dat er een drempel is, is goed, maar het inschrijven zou een stuk efficiënter kunnen. Afgaan op het aantal leden, in plaats van handtekeningen moeten verzamelen bijvoorbeeld."

De Piratenpartij moet nog een formaliteit afronden: het verzamelen van genoeg handtekeningen in het overzeese kiesdistrict Bonaire, Sint Eustatius en Saba.  De Antilliaanse eilanden zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland en dus moeten ook hier steunbetuigingen worden vergaard. Eerder was een andere nieuwe partij, 50Plus al verbolgen over deze 'bezopen bureaucratische maatregel."

Bonaire
Poot voorziet echter geen problemen. De deadline is weliswaar vandaag, maar door uitstel aan te vragen kunnen de verre krabbels nog tot vrijdag 15:00 worden ingediend. "Maar daar hebben we nog drie dagen voor", aldus Poot. Als die eenmaal binnen zijn doet de partij volledig mee met de aankomende verkiezingen. "En dan eens zien of we de prognose van twee zetels waar kunnen maken", besluit een strijdvaardige Poot.

Op Twitter liet de partij weten nu alle zeilen bij te zetten naar Bonaire. Bij het indienen van de kieslijst moest nog wel een obstakel overwonnen worden: "Piraat op Bonaire die formulieren Piratenpartij bij kiesbureau wilde inleveren geweigerd want korte broek aan!", twitterde de partij. De overzeese man in kwestie moest nog even langs huis om zich om te kleden, voordat het eerste deel van de Antilliaanse missie is afgerond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen