Nieuws31 jul '12 06:47Aangepast op 31 jul '12 10:08

Kiesraad ontvangt kandidatenlijsten

Auteur: Pieter van den Akker

Partijen die willen meedoen aan de Kamerverkiezingen moeten vandaag hun kandidatenlijsten inleveren bij de Kiesraad. Ook moet een verklaring worden ingediend als partijen een lijstverbinding willen aangaan.

Met zo'n afspraak wordt de kans op het behalen van een restzetel vergroot. De Kiesraad zal de kandidatenlijsten donderdag tijdens een openbare zitting nummeren, zodat duidelijk wordt welke plek de partijen krijgen op de stembiljetten. Ook zal er dan worden besloten over de geldigheid van de lijstverbindingen.

Tot half juni konden bij de Kiesraad partijnamen worden geregistreerd. Dat is in 50 gevallen gebeurd. Partijen kunnen ook zonder naam meedoen aan de verkiezingen, zij krijgen dan enkel een nummer op de stembiljetten. Bij de vorige verkiezingen registreerde de Kiesraad 61 partijnamen. Daarvan deden er uiteindelijk 19 mee aan de verkiezingen.

BNR-verslaggever Martijn de Rijk was thuis bij Dirk Poot, de lijsttrekker van de nieuwe Piratenpartij. Zij gaan zich ook inschrijven voor de verkiezingen. "Vandaag gaat er een mannetje of vijftien op pad om alles in te leveren", vertelde hij. "Het is gelukt. Nog niet in Bonaire, maar dat gaan we in de verzuimperiode doen. Daar kunnen we ons nu op gaan focussen, maar Nederland is gelukt."

Kleine oogjes
Poot heeft van al het werk kleine oogjes gekregen. "Vannacht heb ik nog laat met Bonaire aan de lijn gezeten. De afgelopen weken was het echt stress. Je hebt 87 dagen voor de campagne en dan moet dit in vijf dagen rond. Dan ben je gewoon heel veel aan het regelen en aan het rondrijden. De afgelopen dagen had ik naar Zuid-Frankrijk kunnen rijden als ik naar de kilometerteller van mijn auto kijk."

In Apptalk vandaag de stelling: "Hoogste tijd voor een kiesdrempel. Ik wil nu gewoon geregeerd worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen