Nieuws27 apr '12 08:01Aangepast op 27 apr '12 08:26

De kranten over het akkoord

Auteur: Marjan van den Berg

"Moedig", "uniek". Niet alle kranten geven hun mening over het begrotingsakkoord, maar meeste zijn redelijk positief.

Onder druk wordt alles vloeibaar, schrijft de Volkskrant. Met een 'wandelgangcoalitie' kun je binnen 48 uur overeenstemming bereiken over 12 miljard aan bezuinigingen.

Volgens de Volkskrant neemt zowel de PvdA als GroenLinks een flinke gok. De PvdA doet niet mee omdat de fractie vindt dat het rechtse regeerakkoord wordt voortgezet. GroenLinks doet juist wel mee, met het motto: niemand heeft iets aan schone, maar lege handen.

Wilders is weer gewoon anti, schrijft De Telegraaf. De PVV werpt alle verantwoordelijkheid van zich af. PVV-leider Wilders trekt zich niets meer aan van eerdere afspraken met VVD en CDA en kiest voor een ouderwets tegengeluid.

De oud-gedoogpartner wil een begrotingstekort van vier procent aanhouden en vindt dat het hoge btw-tarief in plaats van omhoog, omláág kan naar achttien procent. Van diverse maatregelen uit het regeerakkoord trekt Wilders nu zijn handen af.

De Telegraaf stelt: het pakket raakt iedereen, maar het kan niet anders. Nederland móet de tering naar de nering zetten. De vijf partijen die het pakket hebben samengesteld, hebben het aangedurfd om gezamenlijk een aantal heilige huisjes aan te pakken.

Zo is de verhoging van de AOW-leeftijd die volgend jaar al ingaat, een gedurfd plan. Ook worden er veranderingen in de regelingen voor ontslag en WW aangekondigd. Moedig dus.

Trouw kopt: Unieke uitweg uit de crisis. De Kunduz-coalitie verdient volgens de krant alle lof voor een uniek en moedig begrotingsakkoord. De Kamer heeft zich van zijn beste zijde getoond.

Trouw begrijpt ook dat de PvdA niet meedoet. Het met hulp van PvdA gesloten pensioenakkoord is met dit begrotingsakkoord van tafel, iets waar de vakbeweging ook niet blij mee is.

Het Nederlands Dagblad heeft gekeken hoeveel duurder goederen worden als de btw van 19 naar 21 procent gaat. Een aantal rekenvoorbeelden:

Volkswagen Polo Bluemotion
19 procent: 14.990 euro
21 procent: 15.242 euro

Fles Rosé Torres De Casta
19 procent: 6,79 euro
21 procent: 6,91 euro

Steelpan (Hema, 14 cm)
19 procent: 9,95 euro
21 procent: 10,12 euro

Gerelateerde artikelen