Nieuws27 apr '12 08:36Aangepast op 27 apr '12 09:13

Peper: Samsom heeft gefaald

Auteur: Karin Backx

PvdA-leider Diederik Samsom heeft gefaald en de PvdA heeft zich laten gijzelen door de SP. Dat zegt Bram Peper op BNR, als reactie op het begrotingsakkoord dat de Tweede Kamer donderdag bereikte.

De partij heeft een enorme kans laten liggen door niet mee te doen aan de onderhandelingen, vindt PvdA-prominent Peper. Samsom zei tijdens het debat in de Kamer dat het akkoord een valse start is die Nederland tekort doet.

Volgens Peper heeft de PvdA zich laten gijzelen door de SP, zoals de afgelopen tijd CDA en VVD zich hebben laten gijzelen door de PVV.

Betere dagen
Bram Peper kan de kritiek op PvdA-leider Samsom wel begrijpen. "De PvdA heeft een enorme kans gemist," zegt hij op BNR.

Volgens Peper heeft Samsom het zelf ook toegegeven. "In een tussenzin hoorde ik hem zeggen: Ik heb wel eens betere dagen gehad. Wat kan hij daar anders mee bedoelen dan dat hij een kans heeft gemist. Wil je nog een beter bewijs hebben, dan dat hier gefaald is?" stelt Peper.

Frans Timmermans
Een andere PvdA-prominent, Frans Timmermans, gaf donderdagavond in het programma Pauw&Witteman aan dat het juist strategisch was van Samsom, want "de lage en middeninkomens worden te hard aangepakt."

Peper gelooft het niet helemaal wat Timmermans zegt. "Hij zit er ook geweldig mee. Eén van de toekomstige leiders, zou hij geweest kunnen zijn en dat had hij waarschijnlijk wel mee gedaan. Ik vond het een beetje gezocht van Frans."

Niet isoleren

Peper geeft aan dat er "absoluut" angst was voor de SP. "De PvdA wilde zich niet isoleren van de SP."

Het parlement heeft de leiding durven nemen volgens Peper. "Het alternatief was geweest dat wij tot in november een verdeeld huis zouden hebben gehad in Nederland."

Uniek staaltje
"De politiek had zich volstrekt lachwekkend gemaakt, als ze zeven maanden niks hadden gedaan en alles omstreden hadden verklaard. In dat opzicht heeft de PvdA een énorme kans gemist om zelf de leiding te nemen vanuit het parlement. Want de regering was verlamd, demissionair. Dus dat is wel een uniek staaltje van de parlementaire gescheidenis."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen