Nieuws28 apr '12 09:43Aangepast op 28 apr '12 15:21

UPDATE | Politiebond: Wij gaan echt heel vervelend doen

Auteur: Marjan van den Berg

Evenementen en het verkeer zullen de gevolgen ondervinden van de onvrede bij de politie over de bezuinigingen van de Kunduz-coalitie. De politiebonden dreigen met harde acties.

In de komende week analyseren de bonden ACP, NPB en VMHP het begrotingsakkoord om te beoordelen wat de maatregelen precies voor het politiepersoneel betekenen. Ze willen bijvoorbeeld uitzoeken hoeveel jaren de nullijn geldt en hoe het schrappen van de belastingvrije kilometervergoeding voor de agenten uitpakt.

Acties
Daarna zullen zij werkgever minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vragen wat hij denkt te gaan doen. "En als er niks gebeurt, zullen wij tot hardere acties overgaan waardoor het publiek getroffen wordt", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zaterdag op BNR.

Van de Kamp wijst erop dat het 'evenementenseizoen' in aantocht is. Ook wordt gedacht aan 'verkeersvertragende maatregelen'. "Wij zullen echt heel vervelend gaan doen. Dat is niet omdat wij dat graag willen, maar wij voeren al tien weken actie en de maat is nu vol."

Nullijn
Een van de afgesproken bezuinigingen voor 2013 is dat de salarissen van ambtenaren niet worden verhoogd. De bonden wijzen erop dat de cao voor gemeenteambtenaren, die vorige week werd afgesloten, intussen wel loonsverhogingen bevat.

Van de Kamp: "Wij kunnen dit niet uitleggen aan onze achterban. Die begrijpt hier niks van, want gemeenteambtenaren behoren tot hetzelfde domein. Dus wij zeggen tegen het kabinet: dan is het simpel. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Kunduz
Het Kunduz-akkoord heeft bij de politiebonden tot grote verbazing geleid.

"Wij vinden het wel heel bijzonder dat de Kunduz-partijen dit nu gedaan hebben. Nog geen drie weken geleden hebben zij geroepen: minister Opstelten, u moet een goede cao met de politie afsluiten. Degenen die dat nu nota bene blokkeren, zijn zij zelf", aldus de ACP-voorzitter.

Gerelateerde artikelen